Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Nosferatu - zaljubljeni vampir

Klasični nijemi film “Nosferatu” iz 1922. godine u režiji Friedricha Williama Murnaua prilično je labava adaptacija slavnog romana Brama Stokera "Drakula".

FOTO: SCREENSHOT/PEOPLESWORLD.ORG
FOTO: SCREENSHOT/PEOPLESWORLD.ORG

Film je snimljen bez autorskih prava, što je dovelo do sudske tužbe. Vlasnik prava na Stokerov roman je dobio tužbu i bilo je naređeno da se sve kopije filma unište. Nekoliko kopija filma je ipak sačuvano, a danas je film ponovo dostupan za javnost i slobodno se prikazuje.

Riječ je o istinskom filmskom remek djelu, u kome je Nosferatu dosta različit junak od Stokerovog čuvenog vampira Drakule. Snimljen je i remake Nosferatu 1979. godine u režiji Wernera Herzoga, kao i film “Sjenka vampira” iz 2000 godine, o snimanju kultnog Murnaovog klasika iz 1922. godine.

U eri pomodnog vampirizma, kao i brojnih dizajniranih kultova od novih gota do “sumrak saga darkera”, Nosferatu je definitivno poseban heroj. Glavni junak filma je Thomas Hatter prodavač nekretnina koji vodi sretan život sa svojom suprugom Ellen u njemačkom gradu Bremenu.

Pročitajte još

Jednog dana dobije i prihvati zadatak da ode u Transilvaniju u dvorac grofa Orloka koji je zainteresovan za kupnju nekih nekretnina. Kada stigne u Transilvaniju, Thomasa lokalno stanovništvo ne želi da odveze kočijom do Orlakovog dvorca. Ipak Thomas stiže do Orlaka, koji se ponaša neobično i pojavljuje se samo noću. Orlak, zapravo vampir Nosferatu, zarobljava Thomasa u svom zamku, jer je zaljubljen u Thomasovu ženu Ellen.

Nosferatu brodom kreće u Njemačku u Thomasovu kuću koju je otkupio, gdje namerava da konačno zavede Ellen. Tomas uspijeva da se oslobodi i krene kući kako bi spasio suprugu. Nosferatu je ipak, prije nego što Thomas stigao, pronašao Ellen i zaveo je.

Strast prema Ellen mračnog romantičnog vampira natjera da provede noć sa njom i dočeka svjetlo dana. Zraci sunca ubijaju zaljubljenog Nosferatua. U čudesnoj ekspresionističkoj crno bijeloj Murnaovoj ekranizaciji, Nosferatu je zaljubljeni vampir, koji žrtvuje svoj vječni život kako bi proveo noć sa ženom čijom je ljepotom opsjednut.

Prihvati notifikacije