Kolumne

RJEČNIK JUNAKA POP KULTURE: Nikita - dama koja ubija

U filmu “Nikita” Luca Bessona iz 1990. godine pojavljuje se prvi put opasna dama koja ubija za potrebe jedne tajne organizacije.

FOTO: RUSSIAN.FANSSHARE.COM
FOTO: RUSSIAN.FANSSHARE.COM

Put od narkomanke do plaćenog ubice tajne organizacije nije bio nimalo lak. Da ne bi išla u zatvor Nikita pristaje da promijeni život.

Od svoga sadističkog mentora Boba dobila je novi identitet, naučila borilačke vještine i počela drugi život kao Josephine, zavodljiva, prefinjena žena koja je zapravo brutalna mašina za ubijanje.

Ona se zaljubljuje u običnog mladića sa ulice, koji nema posla i koji ne zna njen pravi identitet. Francuska glumica Anna Parillot, koja je odigrala Nikitu napravila je sjajnu transformaciju od propaliteta s ulice do žene koja ne može da zamisli život bez visokih potpetica i pištolja.

Pročitajte još

Postala je sinonim za “femme fatale” i dobila niz nagrada upravo za ovu ulogu. Bessonov stilski noar triler iz devedesetih, povukao je za sobom seriju kopija. Godine 1993. snimljen je američki rimejk Bessonovog filma pod imenom “Tačka bez povratka” u kojem je ulogu Nikite tumačila Brigitte Fonda.

Kanadska serija uradjena po Besonovom filmu zvala se “La Femme Nikita”, a opasnu djevojku plaćenog ubicu glumila je ljepuškasta Peta Wilson. Urađene su četiri sezone ove serije (1997 -2001).

Ponovo je američka CW televizija 2010. godine snimila seriju pod imenom “Nikita” sa novom glumicom Maggie Q. Publika širom svijeta zavoljela je opasnu damu sa pištoljima i učinila Nikitu jednom od najpostojanijih filmskih i TV junakinja posljednjih dvadesetak godina.

Prihvati notifikacije