Kolumne

Pobjeđuje ili sistem ili država!

Vijest o bombaškom napadu na porodični dom je vrh kriminala. To je znak ili poruka da se "ne isplati" suprostaviti kriminalu.

FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO
FOTO: USTUPLJENO BOSNAINFO

Čitajući više puta djela Džon Kenet Galbrajta pokušao sam sebi da pojasnim šta znači država i korporativni sistem sa ” duševnom kompanijom”. O tome govore njegova kapitalna djela “Doba neizvjesnosti” i ” Novac”.

Ono šta sam naučio je da pobjeđuje sistem ili država. Mafija i kriminalci uvijek bivaju pobijeđeni. Priča o sudbini moje generacije je da smo ” prelomljeni”. Iz svjetla upali smo u tamu iz koje ne znamo ili ne želimo izaći. Posljedni događaj u Starom Gradu Sarajevu pokazuje da se isto moglo ili može desiti bilo gdje u našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini.

Međutim, ono što nije ostvareno u ovih nepunih 30 godina je da se pobijedi kriminal i izgrade institucije sistema sa pravnom državom. I tek kada smo ugledali ” svjetlo u tunelu” kroz kandidaturu članstva u porodici civilizovani država Evrope dobili smo dvije snažne poruke “mraka”. Jedna je poruka je da se poštenim izborima suprostavljaju oni koji žele krađu ” izborne volje”.

Druga je poruka da oni kojima bi trebala biti oduzeta krađom stečena imovina ne žele da se to učine kroz pravosudni i poreski sistem. Ono što možemo pročitati u djelima Džon Kenet Galbrajta je sasvim drugačije.

Krajnji pobjednik nad zlom je dobro. To dobro je u državi.

Prihvati notifikacije