Kolumne

Očito da smo na kraju svega...

Danas je glavni CO2. To mu dođe kao nekada H20. Zato se govorilo: "Pije vodu kao vo, a ne zna šta je H20".

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

Kažu da su danski farmeri u “belaju” zbog CO2. Koliko znam da imaju mesa, mlijeka, maslaca, sira u izobilju. Kod nas toga nema. Ima nešto CO2 od fosilnih goriva. I to mi nije jasno kako i zašto.

Stanje termoblokova u Tuzli, Ugljeviku, Gacku, Stanarima, Kaknju bi nam sve otkrilo. Sa ugljem se ništa ne zna. Niko ne može upratiti kako se kopa i kako se prodaje ugalj. Ono sa H20 ništa nije jasno. Nema logike da se tolike vode ne mogu “pofatati” i staviti u cijevi koje nisu truhle ili nisu od azbesta. O flaširanju i izvozu se može sanjati. Zato nam sve izgleda naopako. Opet hemija.

Sva nam hemijska industrija propala. NaCl ili so je ključna sirovina za hemijsku industiju. Uz to ide energija i voda. Svega je u izobilju. Kvarca, krečnjaka, gipsa i mnogih nemetala imamo milionima tona. Da ne govorimo o alminijumu, željezu, olovu, srebru i zlatu. Svega u izobilju. Plodnih oranica, pašnjaka, šuma; nigdje im kraja nema. I pored svega ništa nam ne može pomoći.

Očito da smo na kraju svega. Jedino nam fali pamet. I toga imamo, ali nam drugi “kroje gaće”. Zato smo ove zime ostali bez snijega.

Svi čekamo 1. april uz pjesmu: “Snijeg pade na behar na voće. Neka u EU ide ko god hoće.”

Prihvati notifikacije