Kolumne

Hoće li nam fasade doći glave? Zašto vlasnici i upravitelji zgrada šute?

Prije dva dana dio fasade sa obližnje zgrade u najfrekventnijem dijelu Sarajeva, kod Vječne vatre pao je na ženu. Srećom žena je preživjela, ali je zadobila teške povrede.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nažalost nakon što se oglasila policija sa svojim izvještajem i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa porukom podrške ženi da tuži vlasnika zgradem ali i da se ogradi jer je Grad Sarajevo najmanje nadležan za rekonstrukciju fasada, ali su eto završili čitav niz projekata.

Čini se da nikoga nije briga što su brojne fasade u Sarajevu ozbiljna prijetnja svim prolaznicima, ali poput Velentina Inzkog, bivšeg visokog predstavnika kojeg svi pamtimo po izjavama izražavanja zabrinutosti, tako i naši nadležni “izražavaju zabrinutost situacijom”.

Tako je i prvi čovjek Kantona Sarajevo Nihad Uk manje šetača na našim ulicama pripisao godišnjem dobu. Vlast u KS, uključujući i resornog ministra Admira Katicu, često govori kako je objektivno situacija zadovoljavajuća, a da je osjećaj nesigurnosti građana subjektivan.

S obzirom da tema sigurnosne situacije nije zanimljiva Vladi Kantona Sarajevo, a tek pitanje fasada, ne možemo očekivati da se ovim pitanjem iko i bavi. Ali, da je krajnje zabrinjavajuće koliko nikog nije briga za probleme koji se tiču svih nas, jeste.

Bosnainfo je već pisala o obrušavanju fasada u Sarajevu, upozoravali smo da je kasno kad se nekome nešto desi. Postavlja se pitanje da li fasade trebaju da nam dođu glave kako bi neko zaista nešto konkretno poduzeo?

Stari krovovi, zahrđali oluci, stolarije i ornule fasade ozbiljno prijete sigurnosti svakog građanina!

Nije rijedak slučaj da se s dotrajalih fasada obrušavaju komadi maltera i cigle na ulice glavnog grada, velikom srećom dosad niko nije stradao.

Pročitajte još

Svjesni su pojedinci opasnosti pa se gotovo na svakoj zgradi može vidjeti upozorenje: “Opasnost od obrušavanja fasade”, a nerijetko su ta upozorenja i na isprinatnim listovima papira A4 formata.

Dolazimo u situaciju da se ne može hodati bez strepnje da nam nešto ne padne na glavu i to na glavnim šetnicama grada. Opasnost prijeti sa gotovo svih fasada, krovova, ali i balkona.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ograđuje se od odgovornosti, jer su sredstva za obnovu fasada u direktnoj nadležnosti vlasnika objekata!

U biti svi nedostatci u objektima koji spadaju u domen zakona o upravljanju o zajedničkim dijelovima je obaveza upravnika da takve nedostatke otklone, prije nego što se desi neki incident. Odgovornost za rješavanje takvih situacija je na vlasnicima objekata. Njihova je odgovornost da svoj objekat osiguraju, u smislu bezbjednosti po zdravlje i život ljudi koji koriste i koji se kreću uz te objekte.

Bivši ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac ocijenuje sigurnosnu situaciju “zapuštenom”. I baš je tako, ali dokad više?

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije