Sarajevo

Ništa neobično u centru Sarajeva: Fasada se obrušila na trotoar, oštećen automobil (FOTO)

Kakve su fasade na pojedinim zgradama kako u centru tako i staroj jezgri grada Sarajeva, dobro svaki dan nema bar jedan incident.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U ulici Obala Kulina Bana u Sarajevu, u samom centru grada, danas se dogodila nezgoda kada se odlomio veliki dio fasade na parkirani automobil. Na svu sreću, nije bilo povrijeđenih osoba.

Automobil je svakako nepropisno parkiran, tako da ga je ovo parkiranje skupo koštalo, jer su vidljiva manja oštećenja.

Ovaj incident u samom centru glavnog grada ukazuje na ozbiljne propuste u održavanju, postavljajući pitanje o skrbi za sigurnost i u drugim dijelovima grada.

Postaviti tablu na zgradu “obrušava se fasada” nije dovoljno i ne umanjuje teret odgovornosti nadležnim!

Stari krovovi, zahrđali oluci, stolarije i ornule fasade ozbiljno prijete sigurnosti svakog građanina. Nije rijedak slučaj da se s dotrajalih fasada obrušavaju komadi maltera i cigle na ulice glavnog grada. Svjesni su pojedinci opasnosti pa se gotovo na svakoj zgradi može vidjeti upozorenje: “Opasnost od obrušavanja fasade”.Table, a nerijetko i isprinatni listovi papira A4 formata sa ovakvim upozorenjima mogu su vidjeti na skoro svakom koraku. Opasnost prijeti sa fasada, krovova, balkona.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo ograđuje se od odgovornosti, jer su sredstva za obnovu fasada u direktnoj nadležnosti vlasnika objekata!

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO