Kolumne

Svako svog konja hvali

U školi smo čitali priču kako se svoj konj hvali. Da ne kažem ko. Tako je ostalo u narodu. Od naroda naučila ova vlast što je nahvali David u onoj priči "Jazavac pred sudom".

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Ta priča je obavezno uz Nikolu Bursaća bila na sceni svih naših amatera na pozorišnim scenama. Nasmijavala nas iz duše. Danas to rade aktuelni dužnosnici. Svi se fale.

Najviše oni iz poreskih organa. Državne Uprave za indirektno oporezivanje i ove Poreske uprave F BiH. Vidim i ovaj guverner Centralne banke BiH. Onaj iz Fonda PIO/ MIO F BiH oglasi se prije 5. u mjesecu. Svima nabrojanim je kraj mandata. Svi su u duplim funkcijama.

Kada se mijenja najbolje bi bilo da odu u paketu. U stvari prodaju po narodnoj “muda pod bubrege”. Priča o sistemu je van pameti. U Tuzli bi rekli : “Butum jedna koza cijelu Tuzlu hrani” . Da je tako najbolja je ona: “Ako laže koza ne laže rog”. Što bi rekao onaj što je kupio radijatore za 10,5 miliona KM, da ” imamo rekordan Budžet”. Žali se da su ga ovi novi u Parlamentu F BiH pomeli. Kako? Ovako.

Zato ima jedna priča u mom kraju, gdje cvjeta kriminal i imamo svoje kriminalce kapitalce. Kažu: “Sve smo dogovorili ali nam sve pokvari milicija”. Tako je i sa ovim reizbornim. Oni bi se vrtili na funkcijama kao ” dijete na lingišira”. Sve džabe. Plate i honorari astronomske. Pos’o lahak. Jašu li jašu. Kažu: “Narod je vrbova čivija i jaka kobila”. Dokle?

Prihvati notifikacije