Kolumne

Djed Mraz sa paketićem od 1.080 KM

Rješenje je da svi građani Federacija BiH na kraju 2022. godine dobiju "paketić " od 1.080 na ruke ili račun.

FOTO: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA
FOTO: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA
Ilustracija

Da se jedno prebrojimo koliko nas ima. Kojih? Prvi, penzionera. Svih onih oko 430.000. Drugi, svi nezaposleni koji se vode na Birou, oko 360.000. Treći, svi zaposleni kojih ima oko 530.000. Zbirno je oko 1.300.000 građana.

Sve u svemu kada se sabere i oduzme treba nam 1, 5 milijarda KM novca. Pošteno. Na drugoj strani su svi novci koji su skupljeni od ovog bijednog naroda. Da jedan puta podvučemo ” refu”. Da vidimo koliko nas ima. Da dobijemo pravu sliku. Naravno, ima onih kojima je ovo ” puno”. Uredu. I to možemo riješiti. Kako? Jednostavno. Otvorimo račun pa da vidimo kakvi smo. Neka vrsta ” sergije”. Neka svako ” stavi” tj.uplati na principu ” da desna ne zna šta lijeva daje, i obrnuto”. U koje namjere. Prvo, stipendije svim najboljim đacima i studentima koji ne kupuju diplome. Nešto kao ” Titov fond” ili ” Fond za stipendiranje”. Ja probo.

Da nije toga bilo ne bi završio školu. Nagraditi najbolje učitelje, nastavnike, profesore. To je Fondacija za najbolje škole, fakultete, univerzitete, đake, studente kojima po završetku odmah riješiti zaposlenje. Na kraju će me neko pitati odakle novac. Odgovor je jasan. Iz one kese koja se zove Budžet F BiH. Tu kesu puni svaki građanin. Što bi rekli ” kada je dernek neka i hala gori”. Zar smo ćoravi kako se krčmi novac. Jesmo li ćoravi kod emisije obveznica. Gdje su ti rekordni prihodi. Zato sve na ” kamaru”. Ako će mo zbog ovoga propasti i trebamo propasti. Tvrdim da nećemo. Postići ćemo princip pravednosti. Vidjet ćemo da moramo smanjiti sivu ekonomiju i povećati fiskalni kapacitet za najmanje duplo od ovih 1,5 milijardi KM. Otjerat ćemo kriminalce u zatvor. Smijenit ćemo one sa lažnim respiratorima i prave tenderaše koji nas ” testeraju”. Oni ” puni kao brod”, a narod ” kokuz/ siromašan” Vratit ćemo volju kod naroda. Nećemo trošiti novac za zdravstvene usluge kod hlopova u zdravstvenim ustanovama i apotekama gdje se plaća kovertama i lažnim receptima. Otjerat ćemo iz Uprave za indirektno oporezivanje, Poreske uprave, inspekcija i drugih regulativnih i nadzornih institucija lopove i kriminalce. Slušati ćemo revizore koji istražuju utrošak javnog novca i poslovanje javnih preduzeća. Centralna banka će nam postati monetarna institucija , a ne ” trafika/šalter”.

Banke će biti banke, a ne istitucije koje žive od visokih troškova platnog prometa. U stečaj će svi koji su nelikvidni i nesolventni. Zatvori će biti za velike hlopove. I na kraju svi će mo postati građani. Neka svako slavi svoj Božić i Bajram. Neka Djeda Mraz radi po učinku.

Za sada neka nam Djeda Mraz svima donese po “tauzerku” ili “hiljadarku”. Da i mi jednom prodišemo i postavimo najbolje i najsposobnije na ” pozicije” pa bio on Srbin, Hrvat, Bošnjak ili Ostali. Svejedno mi je. Neka je insan, pošten i čestit čovjek.

Prihvati notifikacije