Kolumne

MIT O AMERICI Nadzor i nadzirači

Kakve su zapravo savremene mogućnosti špijunaže, pokazuje film Tonyja Scotta "Državni neprijatelj", s Willom Smithom i Geneom Hackmanom.

FOTO: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
FOTO: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Gene Hackman nije slučajno odabran za ulogu stručnjaka za borbu protiv špijunaže. Svojedobno se proslavio glumeći amaterskog špijuna u starom, ali izvrsnom trileru Francisa Forda Coppole “Prisluškivanje”.

Ono što je nekada bilo Hackmanovo prisluškivanje i nadzor sumnjivih pojedinaca sada je preraslo u zastrašujuće novo oružje u kibernetičkoj sferi. Američka obavještajna služba, barem onako kako je prikazano u filmu Tonyja Scotta, danas raspolaže nevjerojatnom opremom za digitalno špijuniranje, tako da je moguće pratiti svakog pojedinca i doznati potrebne informacije o njemu.

Satelitska tehnologija i letjelice tipa “Avax” imaju tako fantastičnu teleskopsku optiku da s visine od nekoliko kilometara mogu snimiti čovjeka kako sjedi u dvorištu svoje kuće ili prelazi ulicu. Mreža minijaturnih video kamera skrivenih običnim ljudima u semaforima, hidrantima, uličnim reklamama itd. postoji u gotovo svakom većem američkom i europskom gradu. Svaka veća zgrada u tim gradovima ima svoj sustav mini nadzornih kamera.

Pročitajte još

Progonjeni Will Smith u trileru Tonyja Scotta ima špijunske mini-lokatore, odašiljače i mini-kamere ugrađene ne samo u automobil koji vozi, već iu sat, gumbe na odjeći, potplate. Toplinske i spektralne kamere mogu ga vidjeti u mraku ili čak kroz zidove itd. Tim računalnih stručnjaka sjedi u polumraku tehničke sobe policijske postaje i prati svaki njegov pokret. Svatko tko gledajući taj film shvati da i sam može biti žrtva iste vrste nadzora, naježi se. Mogućnosti industrijske i privatne špijunaže danas su možda čak i razvijenije od vojne špijunaže.

Specijalizirani časopisi ili internetske prezentacije instrumenata za špijune amatere nude razne ponude, od “telemonitora 2000” (telefonskog dodatka uz pomoć kojeg možete provaliti i prisluškivati ​​željenog vlasnika bilo kojeg običnog ili mobilnog telefona), do do digitalne teleskopske puške koja snima i povećava zvuk i sliku.nekoliko kilometara dalje. Teleskopska puška besprijekoran je izum za sve bizarne voajere ovoga svijeta, ali i za stručnjake za modernu špijunažu. Dok sjedite u kombiju sa zatamnjenim staklima, netko možda baš u tom trenutku snima vaš razgovor s drugom osobom.

Mogućnosti tehnošpijunaže danas su tolike da svatko s pravom može citirati omiljenu rečenicu pionira punka Johnnyja Rottena: “Samo zato što si paranoičan ne znači da ćeš se izvući.” Tehnošpijunaža se odnosi na ideju koju je savršeno obradio George Orwell u romanu “1984”, a koja je sadržana u sloganu “Big Brother is watching you”. Oči Velikog brata tehnosvijeta uprte su posvuda, a nitko sa sigurnošću ne može znati je li pod prismotrom nekih tajanstvenih ljudi i njihove policijske radoznalosti.

Prihvati notifikacije