Kolumne

MIT O AMERICI Teslina ostavština

Sva nova tehnološka čuda ne bi bila moguća bez genijalnih izuma Nikole Tesle.

FOTO: WIKIPEDIA / NIKOLA TESLA
FOTO: WIKIPEDIA / NIKOLA TESLA

On je jedan od najvećih američkih naučnika i mistika svih vremena, koji je naravno bio ponosan na svoje srpsko porijeklo. No moćna mu je američka država omogućila uvjete da svoje snove o Technoworldu ostvari i pretvori u stvarnost.

Danas Amerikanci i većina razvijenog svijeta žive Teslin san. Njegovi izumi omogućili su samoj Americi da se brzo razvije i preuzme vodstvo kao svjetska supersila.

Od sredine 20. stoljeća nakon Drugog svjetskog rata SAD je iskoristio priliku da se maksimalno ekonomski i vojno ojača.

Pročitajte još

Geopolitika ove moćne zemlje kulminirala je krajem 20. stoljeća idejom o Novom svjetskom poretku u kojem je Amerika trebala dobiti lidersku poziciju u svjetskoj zajednici naroda. S moćnim NATO savezom u svojim rukama, SAD se posljednjih pola stoljeća uspio pozicionirati kao dominantna svjetska sila, koju drugi moraju poslušati. Kao vojni div, SAD ponekad gubi kontrolu, pa se stavlja u poziciju suca koji po svojoj volji dijeli pravdu diljem svijeta.

Ali ono što se događa u sferi politike i gospodarstva, a posebno u virtualnom globalnom internetu, mijenja sliku moći, velesile postaju EU, Rusija, Kina, Brazil, Indija. Moćni NATO savez još uvijek dominira svijetom, iako mu se Kina i Rusija približavaju u utrci u naoružanju. Geopolitička slika svijeta se mijenja, ali američki NATO generali i dalje drže svjetski rat i mir u svojim rukama.

Prihvati notifikacije