Kolumne

MIT O AMERICI Reichove ljubavne avanture

U biografskoj knjizi Myrona Sharafa "Oluja na zemlji" vrlo je detaljno prikazan život Wilhelma Reicha, jer je autor bio dugogodišnji Reichov poznanik.

FOTO: DPA
FOTO: DPA

Sharaf opisuje Reicha kao pravog satira koji je imao brojne ljubavne afere, između ostalog i sa suprugom koju je oteo psihijatar. Ali ljubomora nije spriječila Sharafa da napiše knjigu. Uspio je vjerno opisati fascinantan život austrijskog znanstvenika, od čudnog odnosa s majkom i ocem, preko nekoliko propalih brakova, kompliciranog odnosa s djecom, još kompliciranijeg odnosa sa znanstvenicima suradnicima, pa sve do “orgonskog ludila” njegovih poznih godina. Službeno je imao četiri žene, Annie Reich, Elsu Linderberg, Ilsu Ohlendorf i Auroru Carter, kao i troje djece Evu, Lauru i Petera.

U svojoj karijeri psihologa i psihijatra Reich se usredotočio na karakternu strukturu ličnosti, a ne na pojedinačne neurotične simptome. Wilhelm Reich je u studiji “Analiza karaktera” otkrio da su u čakrama ljudskog tijela često blokirani putovi prirodne, orgazmičke energije koju je tek 1939. godine nazvao orgon. Zbog blokade energije spazmom mišića u određenim dijelovima tijela, ljudi stvaraju takozvane “oklope” koji ne dopuštaju zdravoj energiji da normalno kola ljudskim tijelom i mozgom. Oslobađanje energije iz grčevima ukočenih čakri dovodi do ozdravljenja pojedinca, što je u biti temelj tzv. Reichove terapije. Kao psihijatar bio je iznimno cijenjen i prihvaćen od strane svojih kolega, no klasični psihoanalitičari zamjerali su mu preveliko približavanje klijentima.

Tijekom njegovih privatnih seansi njegovi su pacijenti uvijek ležali, muškarci i žene često samo u donjem rublju, a u kasnijim godinama i potpuno goli, čime je prekršeno važno pravilo psihoanalitičke grane. Često je pacijente i pacijentice dodirivao po tijelu, te ih izravno liječio vlastitom bioenergijom, čime je također kršio osnovne norme psihoanalize. Međutim, uspjeh u liječenju njegovih pacijenata bio je iznimno velik, a njegov rad nadaleko cijenjen.

Na tragu njegovih metoda i psihoterapija s pacijentima kasnije su nastale brojne specijalizirane psihološke škole, od Lowenove bioenergetike, preko terapije “primalnog plača” Artura Dzhanova do tjelesnih psihoterapija.

Prihvati notifikacije