Kolumne

MIT O AMERICI Vidovnjak Cayce

Edgar Cayce (1877.-1945.) bio je važan vidovnjak i prorok u američkoj okultnoj historiji.

FOTO: LETHBRIDGENEWSNOW.COM
FOTO: LETHBRIDGENEWSNOW.COM

Poznat kao “Sleeping Prophet” Case izveo je 14.306 ‘čitanja’ u snu. Marljivo je bilježio svoje vizije koje je dobivao tokom sna. Još kao dijete na farmi u blizini Hopkinsvillea u Kentuckyju, gdje je rođen 18. marta 1877., Edgar Case je pokazivao da je posebno darovit.

Sa šest ili sedam godina rekao je roditeljima da se može viđati i komunicirati s rođacima koji su davno umrli.

Njegovi su roditelji to pripisivali aktivnoj mašti i mašti usamljenog djeteta, no njihov je sin kasnije pokazao nešto još neobičnije, moć učenja u snu. Svoje fotografsko pamćenje razvio je dok je spavao nad školskim knjigama. Kad je napunio dvadeset i jednu godinu, patio je od paralize mišića u grlu i bio je u opasnosti da izgubi glas. Liječnici mu nisu uspjeli pomoći, ali jest prijatelj koji ga je uspavao hipnozom. Edgar je u snu uspio pobijediti svoju bolest. Dok je spavao, prepisao mu je lijekove i terapiju koja mu je vratila glas i izliječila probleme s grlom.

Neki su liječnici tada počeli pitati Casea za medicinski savjet. Ubrzo su otkrili da je Case samo trebao znati adrese i imena pacijenata kako bi ih mogao izliječiti telepatski, utječući na njihov duh i tijelo, bez obzira gdje se nalazili. O tome je pisao “New York Times” 1910. godine. Šta je mladom Caseu donijelo veliku popularnost. U kratkom vremenu postao je jedan od najtraženijih i najuspješnijih medicinskih iscjelitelja u Americi. Ulaskom u svijet metafizike i filozofije shvatio je da je hipnozom stekao sposobnost čitanja matrice „kolektivno nesvjesnog“ čovječanstva koju je nazvao „Akasha zapis“.

Opisao je svoje vizije života u drevnoj Atlantidi i Egiptu. Osnovao je “Udrugu za istraživanje i prosvjetu” (A.R.E.) kako bi očuvao svoju ostavštinu. Ta organizacija još uvijek postoji i vrlo je aktivna. Priznat je kao veliki prorok čije se vizije budućnosti proučavaju jednako ozbiljno kao i Nostradamusove.

Prihvati notifikacije