Kolumne

MIT O AMERICI Orgonski i Oranur eksperiment

Godine 1939. Wilhelm Reich je u SAD-u objavio nekoliko publikacija u kojima je primordijalnu kozmičku energiju nazvao Orgon.

FOTO: DPA
FOTO: DPA

Tvrdio je da je orgonska energija plave boje i da o njoj ovisi vrijeme, boja neba, gravitacija, emocije i seksualnost. Prema njegovim riječima, to je jedina energija u prirodi koja ima negativnu entropiju i odgovorna je za uređenje materije.

Do kraja života istraživao je tu tajanstvenu energiju i konstruirao brojne uređaje za njezino korištenje. Najkontroverzniji uređaj koji je Reich izumio bio je orgonski akumulator ili ORAC, poznati “orgasmotron“, skalameri koji skuplja orgonsku energiju iz etera, uz pomoć ljudi koji sjede u njemu.

Tokom 1940-ih Rajh je izradio niz akumulatora orgona u kojima bi se akumulirao orgon iz atmosfere. 

Baterija koju je napravio za ovaj eksperiment sastojala se od Faradayeva kaveza koji je izvana izoliran drvom, vunom i papirom.

Godine 1940. i 1941. Wilhelm Reich je bio u kontaktu sa naučnikom Albertom Einsteinom i uvjerio ga da testira orgonski akumulator. Einstein se složio da bi povećanje temperature bez izvora topline bila revolucionarna inovacija u fizici i negacija zakona termodinamike. Osobno je izveo nekoliko pokusa u svom podrumu, ali nije ustanovio temperaturne razlike koje bi poduprle Reichove pretpostavke. Iako mu se Einsteinova kritika nije svidjela, sljedećih deset godina Reich se potpuno posvetio mogućnosti korištenja poboljšanih orgonskih uređaja za liječenje ljudi. Kupio je zemljište u Wrangleyju, Maine i tamo izgradio vlastiti institut pod nazivom Orgonon.

Nakon što se kao naučnik razišao s Einsteinom, odlučio je krenuti u intelektualnu borbu protiv njegove naučne ostavštine koja je dovela do otkrića atomske bombe. (OR) – orgonska energija bila je prirodni protivnik (NUR) nuklearnog zračenja, otuda i naziv OR(a-gainst)NUR. Njegov suludi genij, nadajući se neutralizaciji nuklearnog zračenja orgonom, izveo je tzv Oranur eksperiment, 1950.

Nakon neuspjelog eksperimenta koji je utjecao na zdravlje svih sudionika njegovog instituta u Rengliju, Reich je uvidio destruktivnost miješanja orgonske i radioaktivne energije pa je takvu kombinaciju nazvao DOR (Deadly Orgone Energy). Pozitivna orgonska energija POR i negativna DOR, prema Reichu, bili su sama bit svemira, gdje se bore dobro i zlo, svjetlo i tama.

Dok je živio u pustinji Arizone, gledao je kako DOR uništava život i pretvara ga u pustinju. Nešto slično, smatrao je Reich, događa se i u ljudskom tijelu kada DOR počne dominirati i uništavati POR, odnosno zdravu orgonsku energiju. Tada se zračenje povećava i dolazi do raka. Bolesne osobe sa smrtonosnom DOR energijom u sebi mogu se prepoznati jer su im lica nezdravo tamna. Vjerovao je da njegovi orgonski akumulatori mogu izliječiti ljudski rak i boriti se protiv DOR energije.

Kako je namjeravao liječiti ljude, vjerovao je da se i priroda može liječiti.

Prihvati notifikacije