Kolumne

MIT O AMERICI "Društvo žena u divljini"

Njemački mistik i astrolog Johannes Kelpius došao je sa svojom grupom sljedbenika u Philadelphiju 1694. godine. Bio je osnivač utopijske zajednice pod nazivom "Društvo žena divljine".

FOTO: WRLDRELS.ORG
FOTO: WRLDRELS.ORG

Iako je Kelpius živio u celibatu, imao je velik utjecaj na žene, baveći se istovremeno različitim stvarima od proučavanja okultne literature, preko botanike i astronomije, pa sve do glazbe. Vjerovale su da će se dogoditi “Smak svijeta” i da će samo mala zajednica žena preživjeti negdje u divljini. Takvu divlju zemlju pronašli su na tlu Pennsylvanije, u Wissahickon Creeku, potaknuti Pennovim pozivima imigrantima da dođu u raj netaknutu zemlju.

Kelpius i njegovi sljedbenici živjeli su u celibatu do kraja života u malim ćelijama i špiljama, gdje su obavljali svoje ceremonije. Podržavao je religiozni i mistični pokret pod nazivom “Pijetizam”. Kelpius je pripadao tajnom društvu “Rozenkrojcera”, čije su ideje u kombinaciji sa slobodnim zidarima odigrale odlučujuću ulogu u američkoj povijesti 18. stoljeća.Otkako je 1638. osnovana Prva baptistička crkva Amerike, brojne su crkve rođene na tlu SAD-a. Od sredine 18. stoljeća pojavljuju se metodističke crkve koje su masovno posjećivali crnci.

Metodističku crkvu osnovala je mala skupina studenata Sveučilišta Oxford uključujući Johna Wesleya, Charlesa Wesleya i Georgea Whitefielda. Bio je to nastavak učenja “Engleske crkve”, kojoj su izvorno pripadala braća Wesley. Kada su otišli u Ameriku htjeli su poučavati Evanđelje Indijance u Gruziji. Stoga su se metodisti pridržavali „Biblije“ i živjeli posvećene molitve Bogu u svakodnevnom životu. U drugoj polovici devetnaestog stoljeća u SAD-u su nastale brojne crkve uglavnom kršćanske orijentacije, među kojima su “Crkva američkog unitarističkog udruženja”, “Adventistička crkva”, “Crkva adventista sedmog dana”, “Crkva duhovnjaka” , “Jehovini svjedoci”, “Teozofsko društvo” i drugi. stoljeće donijelo je dug niz novih crkava, od kojih su neke bile bogohulne i nemoralne poput “Crkve sotonizma” Antona Leveya. Od vjerskih sekti “Pentekostna crkva”, “Rozenkrojcersko društvo”, “Maorski znanstveni hram Amerike”, “Židovska nova crkva”, “Nacija islama”, “Thelema”, “Huna”, “Crkva” osnovan je niz crkava. scijentologije”, “Wicca”, Narodni hram”, “Davidova loza”, “Crkva univerzalnog života”, “Diskordianistička crkva”, “Eckankar”, “Crkva subgenija”, “Rajska vrata” i drugi.

Dvadeset i prvo stoljeće doživjelo je uspostavu nekoliko bizarnih crkava kao što su Crkva letećeg špagetnog čudovišta i parodije Gospe od vječnog izbavljenja, koje su utemeljili komičari poput televanđelista Johna Olivera. Ali čak i takve neobične crkve imaju nekoliko tisuća gorljivih sljedbenika. U drugoj polovici dvadesetog stoljeća u Americi se osniva veliki broj sekti i tajnih društava, uglavnom istočnjačkih propagatora joge, tantre, transcendentalne meditacije, zen budizma, sufijskih učenja, sve do pokreta “New Age”.