Politika

Hurtić: Svaka prijava za nasilje se mora tretirati ozbiljnije!

"Sa žalošću i nevjericom sam primio vijest o još jednom počinjenom femicidu u Bosni i Hercegovini.

FOTO: FACEBOOK / SEVLID HURTIĆ
FOTO: FACEBOOK / SEVLID HURTIĆ

Zbog nasilničkog ponašanja život je izgubila još jedna žena, čime broj počinjenog zločina femicida rapidno raste. Prevelik je to bol za sve građane Bosne i Hercegovine, najviše žene koje su u strahu, jer ih sistem ne štiti promptno i valjano”, navodi Sevlid Hurtić, državni ministar za ljudska prava i izbjeglice i dodaje:

“Podsjećam da sam na sastanku održanom prošle sedmice sa predstavnicama Sigurne mreže BiH, te Ingrid Macdonald, rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH, javnosti predočio 11 zaključaka koje je potrebno hitno implementirati.

Pročitajte još

Stručna javnost je saglasna da su ključne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, te njegovo hitno usklađivanje sa Istanbulskom konvencijom. Važan segment koji ne bi smio biti izostavljen, jeste da femicid bude inkorporiran u zakon kao otežavajuća okolnost, te da sudovi prilikom donošenja presude u ovakvim slučajevima, ne uzimaju u obzir olakotne okolnosti.

Podsjećam javnost da u BiH oko 2000 žena godišnje prijavi nasilje. Oko 20 odsto njih završi osuđujućom presudom, a ostalih 80 odsto “proguta sistem”. Svaka prijava za nasilje se mora tretirati ozbiljnije! Podržavam svaku ženu koja prijavi nasilje i ode od nasilnika, kao i one koje posljednjih dana vrlo hrabro istupaju u javnost i obznanjuju svoje životne priče u nasilničkim uslovima. Još jednom pozivam na spregu boljeg i koordiniranijeg djelovanja između policije, centara za socijalni rad, tužiteljstava i sudova u BiH.

Hitno osigurati dovoljno i kontinuirano finansiranje iz javnih budžeta za bolje funkcioniranje Sigurnih kuća u BiH”, navodi se u saopćenju ministra Sevlida Hurtića.

Prihvati notifikacije