Region

Protest u Hrvatskoj: Žene solidarne sa ženama u BiH protiv femicida

Ispred Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske ženske organizacije i inicijative organizirale su javnu akciju "Sigurnost žena je odgovornost države”, kojom je ispraćena brutalno ubijena Nizama Hećimović i izražena solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje traže veću djelotvornost države u zaštiti od nasilja.

FOTO: 24SATA.HR
FOTO: 24SATA.HR

Nakon okupljanja ispred zgrade Ministarstva pravosuđa i uprave Hrvatske, nekoliko desetaka žena, prosvjednica, iznijelo je veliki transparent “Sigurnost žena je odgovornost države” kojim su nakratko blokirale promet u jednom smjeru na obližnjoj Vukovarskoj ulici.

Aktivistkinje su hrvatskom Ministarstvu pravosuđa i uprave predale ključne zahtjeve među kojima traže da se femicid u kaznenom zakonu definira kao zaseban akt, da se svako nasilje prema ženama definira kao rodno uvjetovano nasilje i kao predmet kaznenog, a ne prekršajnog zakona. Traže donošenje nacionalne strategije za suzbijanje femicida, rad na prevenciji ove vrste nasilja te osnivanje radne skupine koja će se baviti ovom problematikom.

“Ovom akcijom ženske udruge ispraćaju brutalno ubijenu Nizanu Hećimović koja je jedna od žrtava dugotrajnog nasilja i koja je na kraju ubijena. Nasilje nad ženama je sistemski problem kojega je potrebno adekvatno sankcionirati, na kojeg treba adekvatno reagirati i država treba uvesti posebne mjere i donijeti zakonodavstvo u skladu s Istanbulskom konvencijom, koje nije rodno neutralno i koje se tiče specifično žena i nasilja nad ženama”, izjavila je tokom prosvjeda Sanja Juras, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske.

Problem nasilja nad ženama je univerzalni problem koji eskalira zbog neadekvatnog pristupa ovoj problematici, dodala je Juras.

Prosvjednice traže da se u hrvatsko zakonodavstvo do kraja implementira i provede Konvencija Vijeća Europe protiv nasilja u porodici, tzv. Istanbulska konvencija.

Organizatorice poručuju kako je nasilje nad ženama najpredvidiviji zločin zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sistema zaštite koje prethodi ubistvu.

Ženske udruge pod istim sloganom danas organiziraju akcije u još 18 hrvatskih gradova, u Rijeci, Splitu, Osijeku, Vukovaru, Virovitici, Pakracu, Belom Manastiru, Trogiru, Korčuli…

Prošle godina u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a u sedam mjeseci ove godine četiri. Hrvatska je po broju ubistava žena na trećem mjestu među državama Europske unije. Nijedna od država u regiji u svom zakonodavstvu nema uveden pojam femicida, ističu organizatori okupljanja u Hrvatskoj.