Svijet

Turk: Ljudska prava u Afganistanu u stanju su kolapsa

Čelnik UN-a za ljudska prava optužio je u utorak vladajuće talibane u Afganistanu za "šokantan nivo ugnjetavanja" žena i djevojčica i izjavio da su ljudska prava u toj zemlji u stanju kolapsa.

FOTO: EPA-EFE / STRINGER
FOTO: EPA-EFE / STRINGER
Ilustracija

Islamistički talibani vratili su vlast u augustu 2021. nakon dvodecenijske pobune protiv vlade koju podržava Zapad, i duboko su ograničili prava i slobode žena i djevojčica kroz zabranu obrazovanja i rada.

Ljudska prava u Afganistanu u stanju su kolapsa, akutno utičući na živote miliona žena, muškaraca, djevojčica i dječaka – poručio je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

Šokantni nivo ugnjetavanja afganistanskih žena i djevojaka je neizmjerno okrutan – dodao je.

Talibanski predstavnik nije odmah bio dostupan za komentar. Talibani tvrde da poštuju prava žena u skladu s njihovim tumačenjem islamskog zakona i lokalnih običaja.

Turkov govor podudara se s objavom izvještaja UN-a koji pokriva period od marta 2022. do augusta 2023. u kome se navodi “sistematska regresija vladavine prava i ljudskih prava u Afganistanu, posebno u pogledu prava žena i djevojčica”.

Dokumentuje razna navodna kršenja, uključujući 324 slučaja nasilja nad ženama i djevojkama, među kojima su takozvana “ubistva iz časti” – kao i premlaćivanja i dječije brakove.

Izvještaj nije iznio poređenje s periodom prije talibana pod predsjednikom Ashrafom Ghanijem, koji je uživao američku podršku, ali takve zloupotrebe nisu bile neuobičajene u novijoj istoriji Afganistana.

Također se navodi da izvještaj često dokumentira slučajeve zlostavljanja ili premlaćivanja žena na kontrolnim punktovima od strane talibanskih vlasti jer nisu pravilno nosile hidžab (pokrivalo za glavu) ili su ih slali kući s pijace zbog nedostatka muškog “mahrama” (staratelja).

Vijeće za ljudska prava, koje broji 47 članica, usuglasilo se 2021. da imenuje nezavisnog eksperta UN-a za istrage kršenja prava u Afganistanu, a Evropska unija se nada da će obnoviti mandat na trenutnoj sjednici u Ženevi koja traje do 13. oktobra, prenosi Reuters.