Kolumne

MIT O AMERICI Jack Parsons i Hubbard

Izravni sljedbenik Crowleyevih seksualno magičnih ideja bio je raketni inženjer Jack Parsons.

FOTO: CALTECH ARCHIVES
FOTO: CALTECH ARCHIVES

Parsons je vodio OTO ložu u SAD pod imenom “Agape”. Godine 1946. započeo je radove “Babalon”, au svojim dnevnicima piše da su se tokom njegovih pokusa događale oluje, stvari su letjele po kući, struje nije nestajalo, a čuli su se nepoznati glasovi.

Parsons tvrdi da je bio u pustinji Mojave kada je masturbiranjem prizvao grimiznu ženu. Kada se vratio u svoju kuću, tamo ga je čekala umjetnica Marjorie Cameron. Neobična Marjorie bila je savršena Parsonsova seksualna partnerica i prava grimizna dama. S Marjorie je zazivao božicu Babalon, a partner u seksualnim seansama bio im je mornarički časnik Ron Hubbard, kasnije osnivač “Scijentološke crkve”. Parsons je umro 1952. u eksploziji u svom laboratoriju.

Okultni mag L Ron Hubbard, nakon što je služio u američkoj mornarici, započeo je karijeru kao pisac znanstvenofantastičnih romana.

Nakon druženja i okultnih eksperimenata u OTO loži s Jackom Parsonsom i njegove smrti 1953., osnovao je “Scijentološku crkvu”. Davne 1950. Hubbard je objavio knjigu “Dijanetika – moderna znanost o mentalnom zdravlju” koja je odmah postala bestseler.

Zbog velikog interesa javnosti Hubbard je diljem Amerike osnivao dijanetičke organizacije iz kojih se kasnije rodila scijentologija – scijentološka crkva. Danas scijentologija u Americi ima status priznate religije pa je oslobođena plaćanja poreza državi. Nekoliko godina nakon što je osnovao svoju crkvu, Hubbard je javno priznao razlog svog učenja: “Želio sam osnovati novu religiju, jer ona donosi novac.”

Svoje najbolje učenike, adepte, primao je na svoju luksuznu jahtu. Plovidba oceanom bila je samo za bogatu scijentološku elitu, jer je Hubbard vjerovao da morska voda štiti ljude od zlih duhova kozmosa, a nakon Hubbardove smrti 1986. vodeću ulogu u organizaciji preuzeo je David Miscavige.

Knjiga “Dijanetika” polazište je Hubbardova učenja. Promiče način oslobađanja od kompleksa i prijašnjih loših navika koji dovodi do “duhovnog iscjeljenja”. Postoje posebni tečajevi na kojima se vode dugi razgovori s “duhovnim učiteljima”, gdje se pojedinac oslobađa zabluda, sjećanja brišu, a osoba postaje čista. Iskustva iz prošlosti brišu se iz sjećanja, što čovjeka čini duhovnim bićem koje se snagom uma može iscijeliti i postići sve što želi u životu. Koristi se i hipnotička metoda „Dijanetičko sanjanje“ kada se kandidat prisjeća čak i događaja iz prenatalnog razdoblja. Scijentologija uči da je čovjek besmrtno biće (zvano Thetan) i da izvorno nije došao s planeta Zemlje, već da je čovjek zarobljen u zamci materije, energije, prostora i vremena (MEST).

Spasenje prema učenju scijentologa moguće je kroz proces koji se zove “auditing”, pri čemu se uklanjaju “engrami”, (sjećanja na prošlu patnju i bol) i nesvjestica koja je stvarala energetsku blokadu. Revizija je dugotrajan proces koji se plaća i vrlo je skup. Radikalni scijentolozi nisu popularni u medijima, baš kao ni moderni sotonistički kultovi. Ali Hubbardova okultna aura je preživjela, kao i Crowleyeva.

Prihvati notifikacije