Kolumne

"Emocionalna zaraza - šta je to?"

Dragi čitaoci, kao specijalista psihijatrije sa bogatim iskustvom u radu sa pacijentima, danas bih želio da vas upoznam sa fenomenom poznatim kao "emocionalna zaraza" ili razmjena psihijatrijskih simptoma između dvije osobe, što može imati znatne negativne posljedice na mentalno zdravlje pojedinaca.

Aleksandar Pejić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Emocionalna zaraza i njene posljedice

Emocionalna zaraza se odnosi na proces gdje jedna osoba prenese svoje psihijatrijske simptome na drugu osobu, često u kontekstu bliskih ili značajnih međuljudskih odnosa. Ovaj fenomen može dovesti do pogoršanja postojećih simptoma ili čak stvaranja novih psiholoških problema kod osobe koja prima simptome.

Pročitajte još

Kao što je rekao Sigmund Freud, austrijski psihijatar (i neurolog) i osnivač psihoanalize: “Kada se dvoje sretnu, svaki donosi u susret polovinu neuroze. Sada imamo kompletnu neurozu.” Ovaj citat naglašava kako bliski odnosi mogu dovesti do dijeljenja i pojačavanja psiholoških problema između dvije osobe, što potvrđuje važnost svjesnosti o emocionalnoj zarazi u međuljudskim odnosima.

Primjer iz prakse

Jedan od mojih pacijenata, zvaćemo ga Marko, počeo je pokazivati simptome depresije nakon što je njegova partnerka, zvaćemo je, Ana počela prolaziti kroz težak period iste bolesti. Kako su dijelili životne trenutke, Marko je, ne znajući, preuzeo neke od Aninih emocionalnih stanja, što je dovelo do njegovog vlastitog mentalnog pogoršanja. Obrada ovakvih situacija zahtijevala je da se oba partnera zajedno i pojedinačno angažuju u terapiji kako bi razumjeli i naučili kako da se nose sa ovim prenosom simptoma.

Kako minimizirati negativne posljedice Važno je osvijestiti postojanje emocionalne zaraze među bliskim osobama.Potrebno je uspostaviti jasne granice u komunikaciji i dijeljenju emocionalnih stanja. Razvijanje strategija zaštite vlastitog mentalnog zdravlja, poput redovne samorefleksije i konsultacija sa stručnjacima.

Nadam se da će ove informacije pomoći da bolje razumijete kako bliski odnosi mogu utjecati na razmjenu psihijatrijskih simptoma i kako je važno biti svjestan emocionalne zaraze, posebno kada su u pitanju značajni međuljudski odnosi.

Srdačno,

Mr sci dr med Aleksandar Pejić, vaš psihijatar