Kolumne

"Zamjena lijekova: Opasna igra s neželjenim posljedicama"

Dragi čitaoci, kao specijalista psihijatrije, želim vas informisati o opasnostima koje nosi razmjena psihijatrijskih lijekova među pacijentima.

aleksandar pejić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Razmjena lijekova, iako može izgledati kao čin pomoći, može imati ozbiljne posljedice po zdravlje i dobrobit osoba koje učestvuju u takvim aktivnostima.

Opasnosti razmjene psihijatrijskih lijekova

Razmjena psihijatrijskih lijekova između pacijenata može dovesti do ozbiljnih negativnih posljedica. Svaki lijek koji psihijatar propiše prilagođen je specifičnim potrebama i zdravstvenom stanju pojedinca.

Pročitajte još

Evo glavnih rizika povezanih s razmjenom lijekova:

Neefikasno liječenje – Lijekovi namijenjeni jednom pacijentu mogu biti neadekvatni ili čak štetni za drugog, dovodeći do smanjene efikasnosti liječenja ili pogoršanja simptoma.

Neželjene interakcije lijekova – Bez poznavanja kompletnog zdravstvenog profila osobe, teško je predvidjeti kako će lijekovi međusobno reagovati, što može izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Ozbiljni zdravstveni rizici – Postoji rizik od trovanja ili predoziranja ako osoba uzima lijekove koji nisu određeni prema njenim specifičnim potrebama, što može biti opasno i potencijalno fatalno.

Strogo se preporučuje da se lijekovi koriste isključivo kako su propisani od strane kvalifikovanog zdravstvenog radnika i nikada ne dijele sa drugima. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice u vezi sa svojom terapijom, obratite se svom ljekaru.

Thomas Szasz, poznati psihijatar, jednom je rekao: “Davanje lijeka pacijentu može biti lako; davanje nade je mnogo teže.” Ova izjava podvlači važnost pravilnog liječenja i individualnog pristupa u psihijatriji, gdje zamjena lijekova može uništiti nadu i potencijal za oporavak.

Jedan od mojih pacijenata, koji je patio od bipolarnog afektivnog poremećaja (BAP), dobio je lijekove posebno prilagođene za njegovo stanje. Međutim, odlučio je podijeliti svoje lijekove sa prijateljem koji je takođe imao psihološke probleme. Ovaj prijatelj je doživio ozbiljne nuspojave jer lijekovi nisu bili prilagođeni njegovim specifičnim potrebama. Ovaj incident je rezultirao hospitalizacijom i bio je očigledan primjer opasnosti koje donosi razmjena psihijatrijskih lijekova.

Razumijevanje ozbiljnosti i rizika razmjene lijekova među pacijentima je ključno za osiguranje sigurnosti i efikasnosti liječenja mentalnih poremećaja. Ako vam lijekovi koje koristite ne pomažu ili imate pitanja o njima, uvijek se obratite svom liječniku za savjet umjesto da tražite ili prihvatate lijekove od drugih.

Srdačno,

Mr sci dr med Aleksandar Pejić, vaš psihijatar