Kolumne

Šta nam fali?

Pročitah da je 10.000 naših građana investiralo u nekretnine u Turskoj. Broj onih koji kupuju stanove u BiH je veliki. Sigurno na hiljade. Sve kada se pomnoži i sabere dobiju se milijarde eura. Razlozi su mnogi. Jedan od njih je nepostojanje finansijskog tržišta. Nema " robe".

FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / IZUDIN KEŠETOVIĆ

Ta roba se zove derivati ili izvedenice. Oni se javljaju u raznim oblicima. Napoznatiji derivati ili izvedenice finansijskog tržišta su obveznice i dionice. Radi se o “drugoj” strani realnog sektora. Kakav realni sektor takav je i finansijski sektor. Da bi bilo drugačije moralo bi se mnogo toga promijeniti. Samo od sebe neće.

Zato ostaju nekretnine. Što izvjestilac sa početka teksta reče stanovi prazni. Kupuje ih “neko”. Oni drugi stanovi u inostranstvu imaju drugu ulogu. Najvjerovatnije su namijenjeni za “nekog i nešta”. I dok je tako onda je nam ovako. Nigdje nisam pročitao da su se napredne ekonomije razvijale bez plana.

Taj plan je sadržan u sistemu. Rekli bi kakav sistem takva i država. Država bez sektorskih politika ne može naprijed. Stvarno nam nešto nam fali. Narod kaže: ” Što kokuzu /siromahu na um padne ne može se ispuniti”. Eto nama fali finansijsko tržište. Kako stvari stoje dugo ga nećemo imati. Do nas je. Treba napraviti sistem tj. državu.