Kultura

Festival dokumentarnog filma počinje u Posušju

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u saradnji s Općinom Posušje organizuje projekciju tri dokumentarna filma u gradskoj kinodvorani.

kino sala
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Hercegovačka će publika danas, 12. februara, imati priliku pogledati dokumentarne filmove mladih autora iz selekcije SmartDoc, a 13. februara dokumentarac afirmisanog autora iz selekcije AJB Prikazuje. Donosimo festivalsku atmosferu i u Posušje, a cilj nam je da i u drugim gradovima osiguramo susrete ljubitelja dokumentaraca i prikazivanje dokumentarnih filmova vrhunske domaće produkcije.

Osim toga, filmovi koji će biti prikazani danas dokaz su naše kontinuirane posvećenosti educiranju i ulaganju u mlade autore koji odlično razumiju ovo društvo te uz odgovarajuću podršku mogu postati dobri ambasadori. Nadamo se da će projekcije izazvati interes publike, a posebno mladih – izjavio je direktor AJB DOC Film Festivala Edhem Fočo.

Organizatori Festivala iskazali su zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje s Općinom Posušje i načelnikom Antom Begićem, uz poseban doprinos Joze Kolobarića, savjetnika načelnika za diplomatiju i međunarodne odnose, čija je inicijativa bila pokretač za gostovanje u Posušju.

Danas će biti upriličena projekcija filma “Selo je moje” Jasmina Brutusa, koji je nakon učešća na treningu za mlade autore, održanom uz 5. AJB DOC Film Festival, odnio nagradu za najbolji projekt i snimio kratki dokumentarni film.

Pročitajte još

Zvirnjača u općini Kupres, smještena je između Tomislavgrada i općine Prozor – Rama. Ovo selo, nekad puno života i užurbanosti, danas je gotovo prazno. Starosjedioci su otišli u inozemstvo u potrazi za boljim životom ili, kako bi mještani rekli, trbuhom za kruhom. Ipak, usred tog pustog krajolika stanuje Marijan Jonjić sa suprugom, troje djece i impresivnim stadom od više od 450 ovaca. Upravo im to stado osigurava egzistenciju u selu koje su mnogi napustili. Stanovništvo Zvirnjače spalo je na pet-šest starijih bračnih parova i nekoliko samaca. Međutim, Marijanovoj porodici ide prilično dobro, a stjecajem ovih neobičnih okolnosti, on živi kao gospodar napuštenog sela.

Istog dana na repertoaru je film “Kockar nikad ne gubi” Marije Stanojević u kojem je riječ o kladionicama i ljudima koje privlače.

Kladionice su mjesta na kojima su ekrani postavljeni preko cijelog zida kako bi se istovremeno pratilo više utakmica, ali i rezultati klađenja. Kockarnice su i izvana i iznutra pretrpane svijetlećim znakovima koji mame prolaznike da uđu i ostanu što duže za aparatima, kao djeca u lunaparku. Je li lako odoljeti tako lijepim slikama koje simuliraju vječnu igru bez dosade? Četiri muškarca različite dobi, karaktera i načina života priznaju šta ih privlači.

Naredni dan, 13. februara, publika ima priliku pogledati dokumentarac “Istražitelj” Viktora Portela, koji prati Vladimira Dzuru, jedinog češkog istražitelja koji je, tokom rada za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, prikupljao dokaze protiv ratnih zločinaca i počinitelja etničkog čišćenja.

Njegova dva najveća predmeta bila su masakr na Ovčari, povezan s tadašnjim gradonačelnikom Vukovara Slavkom Dokmanovićem, i etničko čišćenje u sjeverozapadnoj Bosni. Zajedno sa Dzurom krećemo u metaforičko, ali i vrlo realistično putovanje kroz mjesta njegovih istraga u bivšoj Jugoslaviji i upoznajemo preživjele svjedoke etnički motivisanih zločina, saopćeno je iz AJB DOC.

Prihvati notifikacije