Kolumne

"5 razloga zašto je mentalno zdravlje važno"

U prethodnom blog tekstu smo se dotakli Frojdovog poimanja normalnosti, koje je zapravo vrlo jednostavno i sveobuhvatno.

aleksandar pejić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

On naglašava dvije ključne komponente ljudskog iskustva: sposobnost da volimo, što se odnosi na našu povezanost sa drugim ljudima i naš emocionalni život; i sposobnost da radimo, što se odnosi na našu produktivnost i doprinos društvu.

Ova dva elementa su temelji našeg blagostanja i značajni pokazatelji našeg mentalnog zdravlja.

Ja sam mr sci dr med Aleksandar Pejić, specijalista psihijatrije, i danas želim s vama da podijelim pet ključnih razloga zašto je dobro mentalno zdravlje nešto bez čega ne možemo.

1. Da se uhvatimo u koštac sa životom: Izazovi su neizbježni, ali snažan um nas čini otpornijima. Život je putovanje s mnogim preprekama. Kada je naše mentalno zdravlje čvrsto, lakše se nosimo sa stresom i problemima koji nam se nađu na putu.

Pročitajte još

2. Za bolje fizičko zdravlje: Da li ste znali da naš um i tijelo rade zajedno? Psiha i tijelo su povezani – kada je naš duh snažan, tijelo nam bolje funkcioniše. Kada smo mentalno jaki, to može pomoći i našem fizičkom zdravlju – od jačanja imuniteta do oporavka od bolesti.

3. Kvalitetni odnosi i jake veze: Mentalna snaga je temelj svakog zdravog odnosa, od prijateljstava do porodičnih veza. Zdravi um nam pomaže da gradimo i održavamo snažne veze sa ljudima oko nas, bilo da su to prijatelji, porodica ili kolege.

4. Doprinos zajednici i svijetu oko nas: Svako od nas ima nešto vrijedno da ponudi. Kada smo mentalno dobro, možemo dati najbolje od sebe i doprinijeti društvu na pozitivan način.

5. Uspjeh na poslu i produktivnost u radu: Mentalno zdravlje nam omogućava da budemo usredsređeni, efikasni i kreativni u poslu koji radimo, što nas vodi ka uspjehu i zadovoljstvu. Mentalna stabilnost je ključ produktivnosti i profesionalnog ispunjenja.

Svako od nas ima neograničeni potencijal, ali kako bismo ga u potpunosti ostvarili, mentalno zdravlje je ključno. Ne dozvolite da briga o mentalnom zdravlju bude tabu ili nešto o čemu se ne priča.

To je vaša snaga, vaša osnova za srećan i ispunjen život. Brinimo zajedno o mentalnom zdravlju – za sebe i za one koje volimo. Nemojte se plašiti da govorite o mentalnom zdravlju ili da potražite podršku. To nije znak slabosti, već snage.

Brinuti o sebi znači da ste na putu ka ostvarivanju svojih najvećih potencijala. Zajedno, hajde da se brinemo o našem mentalnom zdravlju – za sebe, naše najdraže, i cjelokupno društvo.

Prihvati notifikacije