Magazin

Kako se hranite? Evo zašto je važno jesti svježe voće i povrće

Svijet je suočen sa 'novom' vrstom gladi.

svježe voće i povrće
FOTO: PIXABAY

Namirnice nemaju dovoljno nutrijenata za besprijekorno funkcioniranje organizma i ta šteta je kumulativna, pojasnila je nutricionistkinja Olja Martinić za 24sata.hr

Nadopuna jelovnika jabukama, mrkvom i bananama potiče naše mentalno zdravlje, kažu stručnjaci.

Smatraju da deset dodatnih porcija voća i povrća u dnevnoj prehrani ima isti učinak na emocije kao i kada neko nezaposlen pronađe posao.

Pročitajte još

Otkrili su i da smanjenje porcija voća i povrća negativno utječe na mentalno zdravlje.

Britanski stručnjaci sa Univerziteta u Leedsu napravili su studiju kojom su obuhvatili oko 50.000 ljudi. Ispitali su podatke o potrošnji voća i povrća i njihove povezanosti s mentalnim zdravljem, a podatke su prikupljali čak sedam godina.

Učesnici u istraživanju postavljali su pitanja koliko porcija svježeg voća i povrća pojedu na dan, a potom su im dali da ispune opći zdravstveni upitnik, u kojemu su, između ostalog, odgovarali i na pitanja o nivou sreće, vlastitim vrijednostima, osjećaju tjeskobe itd.

Rezultati našeg istraživanja pokazali su da se mentalno zdravlje osobe poboljšava u odnosu na količinu voća i povrća koju svakodnevno pojede. Tako smo pružili dodatne dokaze da konzumacija tih namirnica, ne samo da dobro utječe na fizičko zdravlje, već i mentalno – kazao je voditelj istraživanja Neel Ocean, a prenosi Daily Mail.

Uporedio je to s hodanjem. Kaže da jedna dodatna porcija bobica ili salate poboljša nečije mentalno zdravlje kao da je hodao deset minuta. Također, studija je otkrila da snažno smanjenje tih porcija u danu uzrokuje emocionalni stres, a pokazala je i to da su žene te koje konzumiraju više takve hrane.

Iako je nejasno zašto svježi proizvodi poboljšavaju naše mentalno zdravlje, ranije studije pokazale su da su, na primjer, grah, narandže i špinat bogati vitaminima E i C, a oni smanjuju upale u tijelu i unutarnji stres koji se povezuje s depresijom. Osim toga, složeni ugljikohidrati u voću i povrću mogu povećati nivo serotonina, hormona koji se povezuje sa osjećajem sreće.

‘Namirnice nemaju dovoljno nutrijenata za besprijekorno funkcioniranje organizma’

Ova stručnjakinja kaže da smo tokom dana izloženi brojnim stresnim situacijama te smo skloni stimulirati organizam kako bi u što kraćem vremenu podigli nivo energije.

Uz kafu, čaj i drugo budimo se i održavamo cjelodnevni ritam.

– Sve to je jako stresno i ima svoje posljedice. Suprotno od stimulansa, povrće i voće su adaptogeni. Sastojci iz navedenih namirnica smanjuju loš kortizol i podižu dobar, čuvaju naš prezauzeti nervni sustav i pozitivno djeluje na naše mentalno zdravlje – objasnila je jednom prilikom Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Dodaje da se tokom dana troše glikogenske rezerve i potrebno je mozak redovito opskrbljivati dobrom energijom, a voće je pametan izbor.

Svijet je suočen sa ‘novom’ vrstom gladi. Namirnice nemaju dovoljno nutrijenata za besprijekorno funkcioniranje organizma i ta šteta je kumulativna. Samo dostatne količine voća i povrća garantuju sprječavanje gladi u nutrijentima. Posebno je važno za djecu u razvoju i za trudnice. Ako mame jedu dovoljno povrća i voća djeca imaju bolje kognitivne sposobnosti. Sreća je dakle u našim rukama tj. u našem tanjuru – pojasnila je Olja Martinić.