Kolumne

Nakon ispadanja sa Eurobasketa, a uoči izbora: Košarkaši napadaju političare, a nikad više košarkaša među političarima

Nakon što su bh. košarkaši na Eurobasketu 2022 odigrali onako kako, realno, znaju i mogu, a to je bilo dovoljno za dvije pobjede i tri poraza u grupi, ali nedovoljno za osminu finala, vratili su se svojim privatnim obavezama, kućama, u svoje klubove, kako ko...

FOTO: JUSUF NURKIĆ U MEČU PROTIV LITVANIJE/EPA
FOTO: JUSUF NURKIĆ U MEČU PROTIV LITVANIJE/EPA

Pa iako su dobro „zatalasali“ naciju pobjedama nad Mađarskom i Slovenijom, porazi od Francuske i Litvanije „prizemljio“ je Nurkića i drugove na mjesto koje im objektivno i pripada, a to je trenutno druga liga evropskih košarkaških reprezentacija.

Mnogi će reći da je falio malo sreće, da su nas i sudije „malo“ oštetile, ali realno, tu smo mi gdje nam je i mjesto. Jer, ako ćemo pojedinačno o svakom igraču, našli bismo za svakog pregršt grešaka koje opet utiču na kompletnu sliku, a koja je ispala kako je ispala.

No, ono što je „za priču“, opet je reakcija (nekih) košarkaša na one koji im nisu, a trebali su, osigurati najbolje moguće uslove za pripreme. Nurkić kaže da su i po četvotrica spavala u jednom krevetu, a to je, složićemo se svi, skandalozno, ako je tačno…

Svi upiru prste u političare, a nevjerovatno je kako je među političarima veliki broj upravo bivših košarkaša. Pomenimo samo neke…Samir Avdić, Elmedin Konaković, Žarko Vujović, Sejo Bukva…

Neki od njih su ministri za sport, neki opozicioni lideri, neki već godinama u skupštinskim klupama. Kao to da, na primjer, Avdić koji je godinama bio kapiten reprezentacije BiH nije učinio sve da Nurkić, Musa, Halilović, Roberson, Vrabac, Gegić, Lazić, Penava, Atić, Čampara, Kamenjaš, Sulejmanović, selektor Bećiragić…imaju dobre uslove za treniranje?

Ako su Konaković i Nurkić već godinama „na nišanu“, jer je prvi ovog drugog nekad davno označio kao „netalentovanog“, što će mu ovaj drugi pamtiti dok je živ, znači li to da se reprezentaciji ne treba zbog toga pomagati?

Kada su bili na Vlašiću, selektor Adis Bećiragić je hvalio uslove u kojima su trenirali, ne želeći da dolaze u Sarajevu na nastavak priprema. Znači, bilo im je ok. Šta onda smeta Nurkiću?

Novac od 200.000 maraka koji nije uplaćen od strane Vijeća ministara, izgleda dobro je nasekirao košarkaše, jer su, čini se, bili kokuzi u Njemačkoj. Ili ipak nisu…jer sve su to dobro plaćeni profesionalci, neki u NBA, ili u najvećim evropskim klubovima, gdje sjajno zarađuju.

Pomenimo sjajnog Adisa Bećiragića koji se nije žalio ninašta, a preuzeo je ekipu kad to niko normalan ne bi. Vedran Bosnić je ljut i uvrijeđen podnio ostavku i, bez obzira na opravdanost njegovih razloga za to, ostavio momke na cjedilu pred početak priprema za prvenstvo.

Jedan od čelnika Saveza Mirza Teletović također je dao ostavku kad i Bosnić i to se nekako baš potrefilo kad je Vlada Federacije ukinula mogućnost građenja mini hidroelektrana, a za šta je bivši nam NBA igrač godinama jako zainteresiran u okolini rodne mu Jablanice.

I onda je sve bilo do igrača…A igrači…vidjeli smo. Bore se, bacaju na glavu, skaču, pogađaju, ali i promašuju, „prodaju lopte“, prave lične u napadu iz bloka, ispucavaju se za tri poena…i nekoga prevare i dobiju, a od boljih izgube. Ali zato kad zapjevaju….

I na kraju, dodajmo, i da je među političarima-košarkašima i „glavni baja“ u BiH, pogotovo u RS – Milorad Dodik, koji, podsjetimo, ima svoj privatni košarkaški klub, decenijama najbolji u državi. A njega, pozvati, zamoliti, pitati, uključiti u projekat „Eurobasket 2022“, izgleda nikome nije palo na pamet. Ili jeste, ali nije smio da kaže…

I sada čekamo Svjetsko prvenstvo za žene koje uskoro počinje u Australiji. I one su jedva „skuckale“ pare za daleko putovanje i boravak „down under“. Vidjećemo kako će Jones i ostale odreagovati na smotri najboljih košarkašica svijeta.  

Prihvati notifikacije