Politika

Cvijanović komentarisala sastanak Bećirovića i Konakovića sa danskim ministrom

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da je glavna poruka sastanka sa ministrom vanjskih poslova Danske Larsom Lokeom Rasmusenom bilateralno interesovanje ili revitalizacija nekog bilateralnog interesovanja kada je riječ o BiH s obzirom na činjenicu da se to interesovanje za prilike ili neprilike u okviru BiH u zadnje vrijeme kanalisalo isključivo preko EU.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Cvijanović je rekla da je svijet suočen sa raznim izazovima, te da je na sastanku bilo riječi o ekonomiji, EU, o perspektivi i brzini kretanja BiH ka punopravnom članstvu i navela da je ministar Rasmusen izrazio punu podršku svoje zemlje za tom putu.

– Sastanak je bio prilika da ukažem na naše nezadovoljstvo dinamikom i načinom kako se tretirao evropski put zadnjih 20 godina, i koji je je , umjesto što su razvlačili taj proces, trebao da pokaže svoj puni smisao u nekom prethodnom periodu a ne sada kada neke druge države koje realno nisu uopšte u prilici da ispunjavaju evropske uslove dobijaju kao nagradu i to geopolitičku, geostratešku, kandidatski status ili će dobiti datum za početak pregovora. To nije prosto bilo fer i mislim da smo se tu na neki način složili – naglasila je Cvijanović.

Što se tiče unutrašnjih odnosa, koji su prilično nesređeni, Cvijanovićeva je rekla da je danski ministar imao priliku da to vidi pogotovo na relaciji između nje i Denisa Bećirovića.

Pročitajte još

– Imali smo vrlo suprostavljena mišljenja i nakon što je čuo sva ta izlaganja rekla sam ministru da veoma cijenim što je on jedan iskusan diplomata i političar koji se ne može prevariti i da ne koristim njegovo prisustvo da bih usmjeravala pažnju protiv svojih kolega, već da bih ukazala na određene probleme i ono što smatram da je loše, za razliku od kolege Bećirovića koji koristi svaku priliku ko god da dođe da ukaže da sam eventualno ja problem ili da je problem Republika Srpska, da je problem Milorad Dodik. Mislim da je to njegovo ponašanje vrlo neprincipijelno i da je kratkog daha – konstatovala je Cvijanović.

Ona je ocijenila da ta neka pažnja sada postoji i globalno gledajući u BiH je more neriješenih problema ili velikih upitnika, ali to malo, sitno traženje krivaca da biste iskoristili nekoga sa strane samo nas drži u uvjerenju da zapravo mnogi bošnjački političari ili većina njih u suštini žele strano prisustvo zato što preko njih ostvaruju svoje političke ciljeve ili hrane svoje političke apetite koji su preveliki.

– Mi živimo u zemlji koja jeste kompleksna, ali upravljiva ako mi želimo da se njome upravlja na pravi način. A ako želite da opsptruišete na način da ne može ovako, već može samo onako kako bi mi dominirali, onda naravno da je ona osuđena na neuspjeh – ukazala je srpski član Predsjedništva BiH.

Na pitanje da prokomentariše optužbe ministra spoljnjih poslova u Vijeću ministara Elmedina Konakovića nakon sastanka sa danskim kolegom da Republika Srpska zbog, kako je rekao, ruskog uticaja blokira evropski put BiH, Cvijanovićeva je rekla da je to licemjerno i besmislica.

– Reći da bi BiH daleko brže napredovala na evropskom putu da to ne blokira Republika Srpska je vrlo, problematično i vrlo lažno. Kao prvo, gospodin Konaković je prisustvovao sastancima vladajuće strukture na nivou BiH i gdje smo upravo mi iz Republike Srpske, predsjednik Dodik i ja, predlagali, da idemo sa ispunjavanjem svih 14 prioriteta, pa ako bude nekih manjkavih rješenja, nešto što treba doraditi, možemo poslije u hodu doraditi. Međutim, Konaković je rekao tada da on to ne prihvata i da nije upoznat šta znači tačno tih 14 prioriteta i konačno su poslije toga davali političke izjave da oni ne žele da rješavaju to na taj način jer jedan od tih prioriteta tretira upravo pitanje Ustavnog suda BiH – navela je Cvijanović.

Ona je dodala da je zapravo to rješenje na liniji onoga što i Republika Srpska očekuje, a to je da se stranci isele iz domaćih institucija, da domaći političari preuzmu odgovornost za procese u BiH, a konačno to misli i EU jer su oni napisali da je to jedan od zahtjeva.

– Tako da je to što priča gospodin Konaković neprincipijelno. Oni koriste svaki mikrofon da optuže Republiku Srpsku i uporno pričaju o tom ruskom uticaju samo da bi dodatno privukli međunarodnu pažnju – istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da taj ruski uticaj možda postoji, ali on ne može da bude veći, niti je veći od američkog ili turskog ili uticaja EU, pa konačno i nekih drugih.

– Prvo, da biste imali uticaj, da biste vršili pritisak, kao što je danas i kolega Bećirović rekao da ruski uticaj vrši pritisak, vi biste morali da imate pare koje ovdje investirate, morali bi da imate svoje medije kojima upravljate ovdje i koje dotirate, svoje nevladine organizacije koje dotirate i preko njih propagirate određene ideje ili pravite pritisak na grupaciju koju želite da vidite na vlasti i slično – rekla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da su te izjave toliki apsurdi, te da je to samo način da privučete dodatnu međunarodnu pažnju.

Sa druge strane, navela je ona, imate čovjeka koji je u gostima, koji je Skandinavac, koji je član EU, koji po pravilu zbog svog geografskog položaja sigurno ima upaljen određeni alarm, ima brigu za ono što se dešava i onda neko sa Balkana pokušava da privlači njegovu pažnju.

– Čovjek je bio vrlo korektan, ni na koji način se nije referisao na tu njihovu priču, pričao je o tome da Danska želi da podrži BiH, da želi da BiH napreduje na svom evropskom putu, da želi da razvijamo bilateralne odnose, da pomogne oko pitanja dvojnih državljanstava. On se nije upecao na njihovu priču. Imate ljude koji su iskusni i koji se prosto neće upecati na takve udice koje bacaju mali političari iz BiH koji misle da će sada privući svu njihovu pažnju kao što im prolazi kod nekih stranaca koji su trećepozivnici i koji nama ovdje drže predavanja non-stop – istakla je Cvijanović.

Ona je navela da Konaković nakon jednog takvog sastanka kaže da Republika Srpska nešto blokira.

– Mi ništa ne blokiramo, mi smo nudili samo oni to neće, oni foliraju, oni pričaju javno da nešto hoće a tajno gledaju da na svaki mogući način to opstruišu ili da riješe ono što njima odgovora, a ne riješe ono što im neodgovora – rekla je Cvijanovićeva. Ona je rekla da postoji 14 prioriteta i kada ih razložite na proste elemente zaista ima pojedinih stvari koje ne odgovaraju jednima, kao i pojedinih koje ne odgovoraju drugima i to je istina.

– Ali, onda ih rješavate. Ili jeste Evropljani ili niste. A vi ne rješavate ništa i okrivite Republiku Srpsku za tako nešto. Nemojte biti lažni Evropljani – poručila je Cvijanović.

Prihvati notifikacije