BiH

Bećirović o prijetnjama Schmidtu: Dodik podsjeća na Ratka Mladića, hitno donijeti odluku o njegovoj smjeni

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović reagovao je na najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će policija u entitetu RS imati zadatak da uhapsi visokog predstavnika Christiana Schmidta

FOTO: SDP BIH
FOTO: SDP BIH

Brutalne prijetnje Milorada Dodika upućene legalnom Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uveliko podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao pravosnažno presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić. Nakon Dodikove prijetnje da će ‘opkoliti kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema slovenačkom modelu iz 1991‘ ovo je najopasnija prijetnja mirovnom procesu, rekao je Bećirović.

Podsjetio je kako je mjesecima međunarodne i domaće zvaničnike upozoravao da je u našoj zemlji na sceni otvoreni napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, ulazimo u treći mjesec neskrivenog i brutalnog udara na ustavni poredak sa nesagledivim posljedicama za mir i stabilnost ovog dijela Evrope. Međunarodna zajednica, a posebno svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvaranje novog žarišta u srcu Evrope. Suština Dodikove brutalne prijetnje Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije personalne prirode, kazao je on.

Dodao je kako Dodik ovakvom najavom nije zaprijetio samo Schmidtu već cijelom Zapadu, Bosnu i Hercegovini i Dejtonskom mirovnom sporazumu. Na kraju, javno pozivam Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da čvrsto podrži Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji treba, u najkraćem roku, donijeti odluku o smjeni Milorada Dodika sa funkcije predsjednika entiteta RS-a i predsjednika SNSD-a zbog antidejtonskog djelovanja, zaključio je Bećirović.