Politika

Konaković uzvratio Dodiku: „Ulični rječnik, nejasne poruke, visok ton….“

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković reagirao je na optužbe od strane predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

-Dodika je kako vidim mnogo iznervirala moja posjeta i boravak u Sjedinjenim Američkim Državama? Ulični rječnik, nejasne poruke, visok ton. Ne ostavlja neki poseban dojam, mene barem ne impresionira. Elaboriraću to ovih dana, kratko je poručio Konaković.

Podsjetimo, Dodik je Konakovića optužio da pokušava da predstavi Republiku Srpsku kao problem, te da je napustio politiku zajedničkog djelovanja i da krši političke konsenzuse oko nekih stvari.

Pročitajte još

-Konaković sprovodi politički obračun sa Srpskom, rekao je Dodik, te dodao: “Kada idete na međunarodnu scenu, morate da predstavljate dogovorene političke stavove i okvire, a ne da to radite lično ili u ime svoje partije, što Konaković masovno radi”.

-Konaković već nije naš zajednički ministar spoljnih poslova s ovim što radi po svijetu i kako kleveće, omalovaža i prigovara, a onda dođe ovdje i predstavlja se potpuno drugačije. To je neprihvatljivo, kazao je Dodik. Dodik je rekao da bi bilo “interesantno vidjeti gdje je Konaković bio i boravio i o čijem je trošku bio u Americi više od 20 dana”.

-Ni Tito sebi nije dozvoljavao da ode 20 dana u Ameriku i da se šepuri po svijetu, a ostavi ovdje neriješene probleme kao što je to uradio Konaković, rekao je Dodik.

On je poručio da Konaković u svijetu priča negativno o Republici Srpskoj.

-Kad ga ovako slušate, on je pun nekih zagovaranja za razgovore, uvažavanja i tako dalje, ali kad ostane sam njegova retorika se nimalo ne razlikuje od one koju smo mogli da čujemo od Bisere Turković. Nama je to apsolutno jasno. Međutim, ja njemu moram da poručim da smo mi kroz ovaj aranžman ostvarili one ciljeve koje smo htjeli da ostvarimo, naveo je Dodik.

Prihvati notifikacije