Kolumne

LATINOAMERIKANA - mit i muzika: Društvo Taino indijanaca

Iako se često govori o Taino Indijancima kao neratničkom i miroljubivom narodu ( o tome govori i Kolumbo u svom dnevniku), istina ipak izgleda malo drugačije.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

Kacici su imali svoje lične sluge, tačnije, zarobljenike iz drugih plemena. To upućuje na činjenicu da je ratnički duh postojao i u Taino zajednici. Naravno, u mnogo manjem obliku upoređujući ih sa Karibima, koji su bili izrazito ratnički nastrojeni.

Broj u naseljima Taino Indijanaca bio je različit. Po jednoj teoriji i posljednjem otkriću na Dominikanskoj republici smatra se da je u nekim naseljima živjelo i preko 5000 ljudi. Glavna mjesta okupljanja bila su na trgovima gdje su se održavale ceromonije i proslave. Veća i značajna naselja mogla su imati i više od jednog trga. Te trgove su Taino Indijanci nazivali batey. Trgovi su mogli biti kružnog ili pravougaonog oblika. Uvijek su bili ograničeni kamenim pločama ukrašenim u vidu figura ili apstraktnih motiva. Oko trgova su se nalazile kuće. Kuće kacika (caney) su se razlikovale od kuća običnih ljudi.

Porodične kuće imale su kružnu osnovu i kupaste krovove od slame. Zidovi od trske ili lijana bili su ojačani drvenim stubovima, a od otvora su imala samo ulazna vrata. Kacikova kuća bila je prostranija za razliku od porodične. Ona je imala pravougaonu osnovu i dvovodni krov od palminog lišća, kao i trem sa dva stuba bez zidova.

Naselja su podizana u blizini polja i rijeka kako bi bili blizu izvora pitke vode. U teritorijalno-političkom smislu, postojalo je više nezavisno društveno-političkih jedinica. Svakom od njih upravljao je po jedan kacik. Taino Indijanci su raščišćavali tlo od rastinja sječom i paljenjem pažljivo odabranih parcela (conucos).

Magija je igrala važnu ulogu u poljoprivredi. U zemlju su, uz izvođenje posebnog rituala, stavljali male figure od kamena, na primjer trorogi kamen (trigonolito). Taj kamen je predstavljao simbol plodnosti zemlje koji je imao za cilj uvećati prinose najvažnijeg poljoprivrednog proizvoda, tapioku.

Po mišljenju naučnika on imitira oblik tapioke i ženskih grudi (simbol plodnosti). Na poljima su kao žrtveni darovi ostavljani i predmeti u obliku latice ili suze, izrađeni od uglačanog kamena.