Priprema se od jaja, brašna, šećera i mlijeka, može biti slatka ili slana, a često se poslužuje začinjena maslacem i šećerom u prahu, svježim voćem ili sirupom. Peče se u vatrostalnoj posudi ili tepsiji od livenog gvožđa koju je, prije ulivanja tijesta, potrebno dobro ugrijati.
Sastojci:
130 g glatkog brašna4 jaja230 ml mlijekaPola kašičice soli55 g otopljenog putera1 kašika šećera u prahu za posipanje palačinke100 g mješanog bobičastog voćajavorov sirup
Priprema:
Zagrijte rernu na 230 stepeni. U blenderu sjedinite jaja, brašno, so, mlijeko i pola otopljenog putera. Blendajte 20-ak sekundi dok smjesa ne bude glatka, bez grudvica.
Tepsiju od livenog gvožđa, s preostalim puterom, zagrijte u rerni. Izvadite iz rerne, ulijte smjesu i odmah sve ponovo ubacite u rernu. Palačinku pecite 18 minuta dok ne postane zlatno smeđe boje i narasla na rubovima.
Izvadite je iz rerne, dodajte bobičasto voće na sredinu palačinke i pospite šećerom u prahu. Isjecite na kriške i prelijte javorovim sirupom. Poslužite toplo.