Magazin

Slasne palačinke iz rerne koje se brzo prave i još brže pojedu

Smatra se da je Dutch Baby, odnosno palačinka iz rerne nastala početkom 20. vijeka u Americi i da se riječ dutch zapravo ne odnosi na Nizozemce, već da je riječ o iskrivljenom autonimu deutsch (njemački). Za razliku od većine palačinki, ove se peku u rerni, a ne prže, deblje su od većine palačinki i ne sadrže hemijske sastojke za dizanje tijesta poput praška za pecivo.

FOTO: THEKITCHN.COM
FOTO: THEKITCHN.COM

Priprema se od jaja, brašna, šećera i mlijeka, može biti slatka ili slana, a često se poslužuje začinjena maslacem i šećerom u prahu, svježim voćem ili sirupom. Peče se u vatrostalnoj posudi ili tepsiji od livenog gvožđa koju je, prije ulivanja tijesta, potrebno dobro ugrijati.

Sastojci:

130 g glatkog brašna4 jaja230 ml mlijekaPola kašičice soli55 g otopljenog putera1 kašika šećera u prahu za posipanje palačinke100 g mješanog bobičastog voćajavorov sirup

Priprema:

Zagrijte rernu na 230 stepeni. U blenderu sjedinite jaja, brašno, so, mlijeko i pola otopljenog putera. Blendajte 20-ak sekundi dok smjesa ne bude glatka, bez grudvica.

Tepsiju od livenog gvožđa, s preostalim puterom, zagrijte u rerni. Izvadite iz rerne, ulijte smjesu i odmah sve ponovo ubacite u rernu. Palačinku pecite 18 minuta dok ne postane zlatno smeđe boje i narasla na rubovima.

Izvadite je iz rerne, dodajte bobičasto voće na sredinu palačinke i pospite šećerom u prahu. Isjecite na kriške i prelijte javorovim sirupom. Poslužite toplo.