Magazin

Idealan lagan desert za iftar: Sutlija

Sutlija je tradicionalni bosanski desert koji mnoge podsjeća na djetinjstvo.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / BININ SAHAN
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / BININ SAHAN

Već samo ime dosta asocira na tradiciju i neka starija vremena, ali to ne znači da ovaj desert nije danas jednako dobar.

Ovo je recept za sutliju koja se još često naziva i: Bosanska sutlijaili Bosanski sutlijaš

Recept za sutliju ili sutlijaš je varijanta riže na mlijeku na bosanski način. Recept za sutliju ili sutlijaš je sličan drugim receptima za rižu na mlijeku.

Sastojci za sutliju:

200 gr riže

2 kašike šećera

600 ml vode

400 ml mlijeka

Priprema sutlije:

Operite rižu te je dodajte u hladnu vodu (400ml). Stavite na šporet te dodaje šećer. Neka lagano zakuha. Nakon desetak minuta dodajte mlijeko i kuhajte još oko 15 minuta. Ukupno kuhanje će zavisiti od riže, ali i jačine temperature na kojoj kuhate.

Ako želite gušću sutliju smanjite količinu vode te neka bude ista količina mlijeka i vode.

Na rižu s mlijekom možete dodati cimet, ribanu čokoladu, grožđice ili drugo sušeno voće po želji. Cimet je uobičajen dodatak sutliji jer daje poseban okus.