Berite mlade listove (vrh koprive i tri do četiri reda ispod vrha) i to negdje u prirodi gdje nema saobraćaja, neke industrije i zagađenog zraka. Šećer možete zamijeniti stevijom ili većom količinom meda.
Ovaj sirup odličan je protiv alergija, probavnih tegoba i anemije, te jača imunitet.
Sastojci:800 g listova mlade koprive15 limuna1,5 kg šećera10 kašika livadnog meda2 litre vode
Postupak:U lonac stavite listove koprive, limun narezan na kolutove i vodu – poklopite i ostavite da odstoji 24 sata.
Nakon toga sve procijedite i to tako da na cjedilo stavite gazu. Limun i koprivu izgnječite rukama kako bi izašlo što više soka.Na kraju dodajte šećer (ili neko drugo sladilo) i ostavite nekoliko sati, povremeno miješajte dok se sav šećer ne otopi.
Gotov sirup ulijte u sterilizirane boce i čuvajte na hladnom. Želite li da vam sirup duže traje, možete ga pasterizirati.