Magazin

Sirup od koprive odličan je za dobrobit cijelog organizma, evo kako ga možete napraviti kod kuće

Sirup od koprive, odnosno žare, odličan je za dobrobit cijelog organizma.

sirup-od-koprive
FOTO: SCREENSHOT/ YOUTUBE / KUHINJA VALENTINA MAŠKOVIĆ

Berite mlade listove (vrh koprive i tri do četiri reda ispod vrha) i to negdje u prirodi gdje nema saobraćaja, neke industrije i zagađenog zraka. Šećer možete zamijeniti stevijom ili većom količinom meda.

Ovaj sirup odličan je protiv alergija, probavnih tegoba i anemije, te jača imunitet.

Sastojci:800 g listova mlade koprive15 limuna1,5 kg šećera10 kašika livadnog meda2 litre vode

Postupak:U lonac stavite listove koprive, limun narezan na kolutove i vodu – poklopite i ostavite da odstoji 24 sata.

Nakon toga sve procijedite i to tako da na cjedilo stavite gazu. Limun i koprivu izgnječite rukama kako bi izašlo što više soka.Na kraju dodajte šećer (ili neko drugo sladilo) i ostavite nekoliko sati, povremeno miješajte dok se sav šećer ne otopi.

Gotov sirup ulijte u sterilizirane boce i čuvajte na hladnom. Želite li da vam sirup duže traje, možete ga pasterizirati.