Magazin

Google objavio listu recepata koji su se najviše pretraživali u 2023.

Evo koji su se recepti najviše pretraživali na Guglu tokom 2023. godine.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Na stranici Google trends možete vidjeti šta se u kojoj zemlji, ali i u cijelom svijetu najviše pretraživalo, a lista je podijeljena u nekoliko kategorija, prenosi Index.hr.

Ovdje možete vidjeti najviše guglane ljude, sportiste, filmove, serije, igrice, pjesme, pa čak i recepte, a u nastavku je spisak deset recepata koji su bili najtraženiji ove godine.

1. Bibimbap

Bibimbap je korejsko jelo od pirinča, a recept za ovo jelo bio je najviše guglan 2023. godine. Naziv za ovo jelo potiče od riječi bibim, što znači “miješanje”, i bap, odnosno kuvani pirinač. Služi se tako što se pirinač stavi u činiju i doda namul, odnosno kombinacija raznih jestivih biljaka i gočujang paste od čili papričice. Jaje i sjeckano meso su uobičajeni dodaci ovom jelu, a sve se dobro izmiješa prije konzumiranja.

2. Espeto

Espeto je riblje jelo karakteristično za oblast Malage i obalu Granade u južnoj Španiji i drugi je recept po guglanju ove godine. Riječ je zapravo o sardinama (najčešće ih je šest) koje se nabijaju na tanke i dugačke štapove, pa izgledaju kao veliki ražanj, a zatim se peku. Jedini začin je malo soli i maslinovog ulja, a ove ribe se jedu prstima – najbolje blizu plaže.

3. Papeda

Na trećem mjestu najviše guglanih recepata u 2023. je recept za indonežansko jelo papeda. Riječ je o vrsti tijesta od sago skroba, koji se dobija iz stabla sago palme. Papeda ima konzistenciju i teksturu nalik na lijepak, a često se služi sa cvijetnim pupoljcima papaje ili spanaćem.

4. Scooped bagel

Bagel je okruglo pecivo koje potiče iz Poljske i omiljeno je u cijelim SAD, a četvrti recept po guglanju je upravo onaj za đevrek, odnosno đevrek čiji je unutrašnji meki dio uklonjen, a ostao je samo spoljašnji dio. Bagel je bio veoma popularan 2023. godine, a dobija se tako što se klasični đevrek prepolovi, a zatim rukom ili kašikom izvadite unutrašnjost kako bi se đevrek napunio drugim sastojcima po želji.

5. Pasta e fagioli

Pasta e fagioli ili tjestenina sa pasuljem je peti recept koji se najviše koristi na Guglovoj pretrazi ove godine. Riječ je o italijanskoj supi koja kombinuje testeninu i pasulj, a popularna je i kod nas. I dok se jelo razlikuje od regiona do regiona, najčešće se pravi od sitnih testenina kao što su makaroni. Osnova je obično maslinovo ulje, bijeli luk, mljeveni luk, celer, šargarepa, a često i dinstan paradajz ili paradajz pasta

.6. Krunski kiš

Šesti recept u 2023. bio je onaj za krunski kiš, odnosno kiš koji je napravio kralj Čarls III, a kraljica Kamila izabrala kao glavno jelo na proslavi svog krunisanja u maju ove godine. Na sajtu kraljevske porodice piše da ovaj specijalitet ima delikatnu koru i da se pravi od jaja, spanaća, pasulja i svježeg estragona.

7. Tacaca

Na sedmom mjestu najguglanijih recepata ove godine našla se tacaca, jelo karakteristično za sjever Brazila. Ovo jelo se pravi od biljke džambu i tucupi, kuvanog skroba tapioke, kao i sušenih škampa i male žute paprike poznate kao “pimenta de cheiro”. Služi se toplo u činiji napravljenoj od amazonske tikve poznate kao cuia.

8. Crna torta

Kao što naziv ovog deserta govori, crna torta je torta koja je popularna na Karibima. Obično se pravi od aleve paprike i ruma, a može uključivati i sastojke kao što su melasa ili tamno smeđi šećer, crveno vino i nekoliko različitih vrsta suvog voća. Takođe, treba napomenuti da postoji mini-serija pod nazivom Crna torta, što je možda doprinijelo zašto je toliko ljudi ove godine guglalo taj termin.

9. Ašura

Ašure ili ašura je deveti recept po guglanju u 2023. godini, a poznat je i kao Nojev puding. Riječ je o poslastici koja se obično sprema za praznik Ašure, desetog dana islamskog mjeseca muharema, a u Jermeniji se priprema oko Božića i Nove godine. Riječ je o dezertu koji se priprema na različite načine, ali mora da ima najmanje sedam sastojaka, među kojima su pšenica, ječam, pirinač, beli pasulj, leblebija, džem, melasa od urme, melasa od nara, sok od cvekle, suvo voće i drugi.

10. Smelt

Deseto mjesto najguglanijih recepata je morska riba koja živi u sjevernom Atlantiku i sjevernom Tihom okeanu, kao i u rekama, potocima i jezerima u Evropi, Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji. Ove male ribe se obično prže na ulju, a služe posute svježim peršunom, sa puno kriški limuna.