Prhko tijesto, sočne jabuke, cimet i dobro ugrijana rerna glavni su aduti za finu i aromatičnu pitu od jabuka koju možete ispeći tokom cijele godine.
Izvrsno će prijati uz čaj ili popodnevnu kafu, a možete se kojom šnitom počastiti i ako pazite na unos slatkih zalogaja i deserata jer je puno “bezopasnija” od kremastih kolača i torti.
Pita od jabuka – sastojci:
Za tijesto:
200 g glatkog pšeničnog brašna100 g oštrog pšeničnog brašna250 g putera100 g šećeraJedan prašak za pecivoJedno jajeJedna do dvije kašike kiselog vrhnjaprstohvat solimalo ribane korice limuna
Za nadjev:
7-8 većih kiselijih jabuka100 g šećeraJedna kašičica cimetaJedan vanilin šećer50 g grožđica (+ tri kašike ruma za namakanje)šaka sjeckanih oraha
Pita od jabuka – priprema:
Jabuke ogulite i naribajte na grubi dio ribeža ili ih nasjeckajte na sitne kockice. U širu posudu stavite kockicu putera, dodajte jabuke, šećer i vanilin šećer, cimet pa lagano kuhajte jabuke dok ne omekšaju i dok ne ishlapi tekućina. Ohladite pa umiješajte sjeckane orahe i namočene grožđice.
U zdjelu prosijte obje vrste brašna, dodajte sol, šećer, prašak za pecivo, na kockice narezan puter, ribanu koricu od polovine limuna, jedno jaje i kiselo vrhnje pa umijesite glatko tijesto.
Na pobrašnjenoj površini premijesite tijesto pa ga podijelite na dva dijela.
Prvi dio razvaljajte na veličinu pleha 25 x 36 cm. Puterom namažite pleh, pobrašnite ga pa u njega stavite razvaljano tijesto. Tijesto izbockajte viljuškom. Na isti način razvaljajte i drugi dio tijesta.
Na razvaljano tijesto dodajte nadjev od jabuka pa ga poravnajte kašikom. Preko nadjeva nanesite drugi dio razvaljanog tijesta pa i njega izbockajte viljuškom.
Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200°C i pecite 30 minuta. Izvadite iz rerne i pustite da se pita skroz ohladi, potom je posipajte šećerom u prahu, narežite na kocke i poslužite.