Magazin

Jednostavno savršenstvo: Recept za mirisan i sočan kolač od mandarina

Mirisan i sočan, lagan kao pjena s neodoljivom aromom mandarina.

FOTO: COOLINARIKA
FOTO: COOLINARIKA

Ovako opisuju okus “plumcakea” od mandarina oni koji su ga pravili, ističući svima ovaj recept kao toplu preporuku.

Također, naglašavaju, da vam ni za ovaj kolač puter neće trebati.

Sastojci

2 jaja (odvojite žumanjca od bjelanjaca)200 g šećera1 žličica ekstrakta od vanilije125 ml soka od mandarina125 ml ulja200 g glatkog brašnaKesica praška za pecivonaribana korica od 2 mandarine

Glazura (po želji)

100 g šećera u prahusok od 2 mandarine

Priprema

Umutite pjenasto žumanjke sa šećerom i vanilijom. I dalje muteći postepeno dodajite sok od mandarina i ulje.

Sad dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo te lagano umutite da se sve izjednači.

Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ga, dio po dio, polako dodajite u tijesto.

U duguljasti kalup, 30 x 10 cm, stavite papir za pečenje (ako nemate, možete ga premazati uljem i posuti brašnom). Uliti smjesu i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 minuta.

Kao i obično kod biskvita, najbolji način da provjerite da li je kolač gotov jeste s čačkalicom. Probodite kolač čačkalicom – ako je suha, kolač je pečen.

Pečen kolač preokrenuti na rešetku, ohlađenog opet preokrenuti. Možete ga posuti šećerom u prahu ili glazirati, piše Coolinarika.

Ako se odlučite za glazuru, napravite je tako što pomiješate sok od mandarina sa šećerom u prahu i prelijete preko kolača.

To je to. Prijatno!