Ovako opisuju okus “plumcakea” od mandarina oni koji su ga pravili, ističući svima ovaj recept kao toplu preporuku.
Također, naglašavaju, da vam ni za ovaj kolač puter neće trebati.
Sastojci
2 jaja (odvojite žumanjca od bjelanjaca)200 g šećera1 žličica ekstrakta od vanilije125 ml soka od mandarina125 ml ulja200 g glatkog brašnaKesica praška za pecivonaribana korica od 2 mandarine
Glazura (po želji)
100 g šećera u prahusok od 2 mandarine
Priprema
Umutite pjenasto žumanjke sa šećerom i vanilijom. I dalje muteći postepeno dodajite sok od mandarina i ulje.
Sad dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo te lagano umutite da se sve izjednači.
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg pa ga, dio po dio, polako dodajite u tijesto.
U duguljasti kalup, 30 x 10 cm, stavite papir za pečenje (ako nemate, možete ga premazati uljem i posuti brašnom). Uliti smjesu i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 minuta.
Kao i obično kod biskvita, najbolji način da provjerite da li je kolač gotov jeste s čačkalicom. Probodite kolač čačkalicom – ako je suha, kolač je pečen.
Pečen kolač preokrenuti na rešetku, ohlađenog opet preokrenuti. Možete ga posuti šećerom u prahu ili glazirati, piše Coolinarika.
Ako se odlučite za glazuru, napravite je tako što pomiješate sok od mandarina sa šećerom u prahu i prelijete preko kolača.
To je to. Prijatno!