Najvažnije je da napravite osnovu sladoleda a potom dodajite okuse koje volite.
Potrebno vam je:
300 ml slatkog vrhnja
600 ml mlijeka
75 g šećera
3 žumanjka
Priprema:
Stavite slatko vrhnje, mlijeko i šećer u posudu i pustite da provri. Mikserom umutite žumanjke. Kada smjesa od mlijeka provrije dodajte jedan dio u žumanjke kako biste spriječili da se zgrušaju. Zatim sve opet stavite na platu, slabije jačine i brzo miješajte. Kada primjetite da se dovoljno zgusnula sklonite sa peći i ostavite da se hladi.
Žumanjci smjesi daju bogatu i baršunastu teksturu. Šećer je potreban jer pomaže da sladoled postane gladak i mekan. Također, umjesto šećera možete koristiti med, agavin sirup ili javorov sirup. Ono što je ključno jest često miješati smjesu. Tačnije potrebno je svakih sat vremena otvoriti zamrzivač i promiješati smjesu da bude ponovo glatka.