BiH

Taste Atlas: Na listi najboljih bezalkoholnih pića na svijetu i jedno iz Bosne i Hercegovine

Magarin Taste Atlast objavio je listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i "bosanska kafa". Iako je zauzela 66. mjesto, posjetioci su joj dali ocjenu 4,1.

Kafa
FOTO: SARAJEVO.TRAVEL.BA

Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa prilično slične, ali da je bosansku najbolje opisati kao vrstu turske kafe. Bosanska verzija se priprema sa dobro mljevenim prženim zrnima kafe, a ponekad se za to koristi mlin za kafu.

“Postoji više načina pripreme, ali se najčešće pravi prokuhavanjem vode u džezvi i dodavanjem mljevene kafe. Morate je miješati dok se ne pojavi gusta pjena, a potom treba ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuha. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i zagristi, a zatim popiti gutljaj kafe. Služi se u džezvi, na malom bakarnom poslužavniku sa šoljicom, kockama šećera i čašom vode. Mnogi dodaju i rahat lokum”, navodi Taste Atlas.

“Dočekuša”, “razgovoruša”, “sikteruša”…

“Bosanska kafa” je piće koje turisti rado piju, a u Bosni i Hercegovini riječ je o društvenom fenomenu jer se ispijanje kafe razlikuje u BiH razlikuje u odnosu na druge zemlje svijeta. Upravo je to zaključila i Francuskinju koja živi u BiH.

Smatra se da je stigla u Bosnu i Hercegovinu sa dolaskom Osmanlija i od tad do danas se uz nju mnogo gorčine progutalo, ali i radosti u slast ispilo. Sve što je ovaj narod pritiskalo, uz kafu se lakše podnosilo. Postoji “dočekuša”, “razgovoruša”, “sikteruša” itd. O fenomenu ispijanja bosanske kafe više pročitajte ovdje >> Kafa  – uz nju se tuguje i raduje, ispraća i dočekuje.