Magazin

Objavljena mapa najboljih namirnica po zemljama Europe, evo što je izdvojeno za BiH

Gastro vodič TasteAtlas objavio je mapu Europe koja prikazuje koji su to prehrambeni proizvodi najbolji u svakoj pojedinačnoj zemlji, a za Bosnu i Hercegovinu evo šta je.

FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY

Mapa podijeljena na Instagram stranici TasteAtlasa prikazuje najbolje namirnice i prehrambene proizvode koje svaka zemlja pojedinačno nudi, a za neke je predstavljeno više najpoznatijih vrsta hrane i pića.

Za BiH je to livanjski sir, a ranije se našao i na listi najboljih sireva svijeta i zauzeo 45. mjesto.

Za Hrvatsku je istaknut slavonski pršut, paški sir te vrsta vina Plavac mali. Za Srbiju je to pirotski kačkavalj i šljivovica, Crnu Goru njeguška pršuta, a za Sjevernu Makedoniju ohridska pastrmka.

Popularni gastro vodič krajem godine je objavio godišnju listu najboljih kuhinja u svijetu, a na 27. mjestu ove liste našla se i bh. kuhinja. Prosječna ocjena bosanske kuhinje je 4,39.

Najbolje ocijenjene kuhinje u svijetu rangirane prema prosječnim ocjenama najbolje ocijenjenih jela i prehrambremnih proizvoda svake zemlje.

Tako su Italija i Japan zabilježili su istu prosječnu ocjenu, ali Italija je i ove godine zauzela prvo mjesto zbog više ocjene svog najbolje ocijenjenog jela – pizze. Na trećem mjestu se našla grčka kuhinja, a četvrto i peto mjesto zauzele su portugalska i kineska kuhinja.