Ovaj recept ne zahtjeva kuhanje, čime se čuva dobar dio vitamina C.
Sirup može poslužiti kao ukusno piće razmućeno s vodom, ili nerazrijeđen kao dodatak kašicama od žitarica, palačinkama ili kolačima.
Sastojci:
1,5 litara soka od mandarina800 grama šećera300 mililitara vode1 kašika limunske kiseline
Priprema:
Zakuhajte vodu i šećer dok ne prokuha, zatim maknite s vatre i pustite da se hladi dok ne postane mlako.Iscijedite sok od mandarina (potrebno je otprilike dva i pol do tri kilograma, ovisno o sočnosti mandarina) i dodajte ga ohlađenom sirupu od šećera.
Ostavite smjesu da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Zatim je procijedite i ulijte u staklene boce koje se dobro zatvaraju.
Sirup čuvajte u frižideru do dvije sedmice. Višak sirupa možete zamrznuti u manjim porcijama ili u kalupima za led.
Ovaj sirup će očuvati svježinu i okus mandarina, pružajući vam raznovrsne mogućnosti za uživanje u ovom voćnom osvježenju, piše Slobodna Dalmacija.