Magazin

Odličan recept: Baklava sa čokoladom i lješnicima

Ima mnogo vrsta baklava, ali u ovu ćete se zaljubiti istog trenutka!

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / YOUTUBE / DOMAĆI RECEPTI
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / YOUTUBE / DOMAĆI RECEPTI

Sastojci:

500 g kora za pitu i baklave

200 g mljevenih prženih lješnjaka

200 g čokolada za kuhanje ili mliječna

250 g maragarina ili maslaca

1 l vode

500 g šećera

½ limuna

Priprema:

Pripremiti prvo odmah sa strane izrendanu čokoladu, mljevene pržene lješnike, a mogu i neprženi, otopljeni margarin ili maslac i kore.

Jednu po jednu koru mazati prvo otopljenim margarinom ili maslacem. Zatim ih filovati sa mljevenim lješnicima i čokoladom.

Premazati dublju tepsiju sa malo tog otopljenog margarina. Koru motati prema sebi u tanji rolat. Redati ih zatim u podmazanu tepsiju. Premazati otopljenim margarinom kore odozgo i malo sa strane.

Zagrijati rernu na 200 stepeni. Peći ih na 200 stepeni 10 minuta, a zatim smanjiti na 150 stepeni i peći ih tako dalje dok ne porumene malo.

Dok se baklava peče spremiti sirup za preliv. Sipati u veću šerpu 500 g šećera, 1 l vode i iscijediti sok od pola limuna. Kada je baklava pečena, izvaditi je iz rerne i tako vruću preliti sa vrućim sirupom, šerbetom.

Ostaviti je jedno sat vremena da odstoji tako da upije cijeli sirup, piše Žena.Blic.rs.

Ako želite i da dodate keksa u smjesu, u nastavku pogledajte video za drugi recept.