Magazin

U ovoj zemlji žive neki od najdugovječnijih ljudi - Probajte njihov detoks za zdravlje

Nakon dugih zimskih dana i teške hrane osjećate se napuhnuto i teško vam se pokrenuti? Kako biste bili poletni i puni energije, vašem je organizmu potrebno čišćenje.

Ilustracija
FOTO: UNSPLASH

Isprobajte detoks na grčki način koji uključuje superzdrave namirnice poput limuna, maslinova ulja, artičoka i maslačka. Zahvaljujući prehrani s obiljem zdravih masnoća i antioksidansa, u toj zemlji žive neki od najdugovječnijih ljudi, primjerice na otoku Ikariji, koji se smatra plavom zonom.

Pročitajte još

Doznajte koje vam namirnice mogu pomoći u eliminaciji toksina iz organizma te vraćanju optimalnog zdravlja, piše Alternativa za vas.

Detoks na grčki način

1. Čaj od češnjaka

Možda niste ljubitelj češnjaka ili barem njegova mirisa? No, ta iznimno zdrava namirnica trebala bi se svakako naći na vašem stolu. Od češnjaka možete pripremiti odličan čaj za detoks.

Češnjak, koji se u Grčkoj naziva skordo, hiljadama se godina koristio kao detoksikant. Razlog je taj što ovaj začin prirodno potiče stvaranje antioksidansa glutationa u organizmu. Upravo je glutation ključni sastojak za zdravlje jetre i bubrega, glavnih čistača u ljudskom organizmu.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Češnjak je bogat i selenom, moćnim antioksidansom koji štiti organizam od oksidativnih oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala.

Priprema: stavite 3-4 češnja češnjaka da se prokuhaju u vodi tokom 10-ak minuta. Procijedite, ohladite, pa po želji dodajte malo meda i limuna.

2. Napitak od artičoke

Artičoke ili grčki anginares često se na Mediteranu pripremaju s krumpirom, graškom, koprom i maslinovim uljem. Osim što su iznimno ukusne, one su i jako zdrave.

Artičoke su odlične i za čišćenje organizma – stimuliraju obnavljanje jetre, čišćenje bubrega te potiču lučenje žuči, potrebne za dobru probavu. Bogate su vitaminima i mineralima, snižavaju krvni pritisak te pridonose zdravom mršavljenju.

Priprema: očistite artičoke te ih stavite da se kuhaju u vodi cca 25 minuta. Potom ostavite da se napitak ohladi, procijedite ga i čuvajte u staklenci.

3. Jelo od zelenih listova maslačka

U Grčkoj se zeleni listovi maslačka nazivaju horta. Od njih možete pripremiti ukusno i zdravo jelo u kombinaciji s koprivom i nekim drugim zelenjem. Listovi maslačka bogati su željezom, kalcijem te drugim vitaminima i mineralima, kao i vlaknima i antioksidansima.

Oni djeluju i protuupalno te štite od dijabetesa i visokog krvnog pritiska.