Magazin

Kraljica bajramske trpeze: Prava tradicionalna baklava koja će sve oduševiti

Baklava je jedno od najstarijih poznatih turskih jela. Njena popularnost seže u doba 15. stoljeća.

baklava recept
FOTO: COOLINARKA

Mi vam donosimo jedan od najboljih tradicionalnih recepata koji postoje.

Sastojci:

Gotove kore (jufke) za baklavu:

– 1 kg gotovih kora za baklavu

Smjesa za posipanje:

– 900 g mljevenih oraha

– 100 g krupno mljevenih oraha (izrezati nožem)

– 150 g šećera

Smjesa za premazivanje:

– 250 g maslaca (putera)

– 100 ml ulja

Agda

– 1 kg šećera

– voda

– 1 limun (po želji)

Priprema:

Izrezati kore po mjeri pleha u kojem ćemo peci baklavu. Istopiti puter i izmiješati zajedno s uljem. Paziti da nam puter ne izgori ili promijeni boju. Narezati manju količinu oraha (100 g), a veću količinu samljeti.

Priprema zaljeva (agda)

U lonac srednje veličine sipati 1 kg šećera i preliti vodom tako da voda bude dva prsta iznad šećera. To bi otprilike trebalo biti malo vise od litar vode. Agdu kuhati 15- 20 minuta na jacoj vatri.

Provjeriti da li je prava gustoća tako što ćemo izvaditi malo agde na tanjirić, pustiti da se ohladi i povuci prstom po sredini agde. Agda ne smije biti pregusta jer nam baklava neće fino upiti i bit će suha.

Prava gustoća je nešto između sirupa (sok koji se muti sa vodom) i vode, znači nešto između. Ovako vam objašnjavam jer je jako bitno ukuhati pravu agdu, od nje mnogo znaci kakva će baklava izgledati.

Agdu se moramo ohladiti da bi prelili vruću baklavu. I ovo je jako bitno, jedno od ovo dvoje mora biti hladno, a drugo vruće. U agdu možemo dodati po želji sok jednog limuna (dodati pri kuhanju).

Slaganje baklave

Namastimo pleh veličine 35×25 cm u kojem ćemo peći baklavu i stavljamo tri kore jednu preko druge i svaku premažemo rastopljenim vrućim puterom (također vrlo bitno da je puter vruć da bi imali hrskave korice i dobro pečene).

Zatim stavljamo sve narezane orahe na na treću koru koju smo premazali puterom te pospemo malo sećerom.

Nastavljamo tako što ćemo staviti koru, premazati je rastopljenim vrućim puterom i uljem, na nju još jednu koru koju ponovo premažemo puterom.

Zatim posuti s mljevenim orasima koje smo prethodno pomiješali s 150 g šećera.

Sad nastavljamo istim redoslijedom do kraja, dvije kore koje svaku od njih premažemo puterom zatim slijede mljeveni orasi.

Moramo paziti da raspodjelimo smijesu oraha i kora tako da potrošimo sve u isto vrijeme.

Za završetak baklave ostavimo tri kore tako sto svaku složimo jednu preko druge i premažemo puterom osim gornje kore. Prije rezanja pritisnemo baklavu dlanovima da je poravnamo.

Na kraju izrežemo oštrim nožem baklavu na kusove (romb).

Baklavu stavimo peci prvo na jacu vatru (kod mene je to 190 stepeni na vruci zrak)10 minuta da dobije lijepu svijetlo smeđu boju, zatim smanjimo vatru na 150 stepeni i pečemo još 45 minuta, pazimo da nam ne potamni previše.

Baklava se peče približno 1 sat. Ako primjetite da će vam baklava biti pretamna slobodno stavite foliju preko i nastavite sa pečenjem.

Baklava je pečena kad dobije lijepu boju od vrha do dna.

Provjerite tako sto ćete viljuškom malo razmaknuti romboide i pogledati da li je donji dio jednako pečen.

Zalijevanje baklave

Vruću baklavu zalijemo hladnom agdom i pritisnemo s još jednim plehom da bi nam se kore koje se uviju pri zalijevanju lijepo izravnale.

Baklava ne smije biti vise od desetak minuta pritisnuta jer može da promijeni boju ispod pleha s kojim smo pritisnuli.

Baklavu moramo ostaviti da prenoći na hladnom mjestu.

Poslužiti hladnu baklavu.