Magazin

Najbolji recept za klasične bajadere: Bez miksera i rerne

Bajadera je slastica u kojoj uživamo više od 50 godina.

FOTO: AZRA.BA
FOTO: AZRA.BA

Ovu ukusnu čokoladnu čaroliju vole baš svi, a uz ovaj recept zavoljet ćete je još više.

Donosimo vam najukusniju bajaderu za koju vam ne treba ni rerna niti mikser te za koju ćete morati izdvojiti svega 20 minuta.

Sastojci:

9 kašika vode

20 dkg šećera

15 dkg mljevenih oraha, bademe ili lješnjake

25 dkg mljevenih Petit Beurre keksi

17 dkg maslaca

10 dkg čokolade za kuhanje

malo ruma

Za glazuru:

10 dkg čokolade za kuhanje

malo ulja

Priprema:

U lonac dodajte vodu i šećer i  zagrijte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne otopi.

Dodajte maslac, maknite s vatre i miješajte dok se ne otopi. Kada se maslac potpuno otopi dodajte orahe i kekse te miješajte dok ne dobijete gušću ujednačenu masu. Dobivenu masu podijelite na dva jednaka dijela.

Čokoladu otopite na pari i umiješajte je u prvi dio mase, a u drugi stavite malo ruma.

Na tacnu ili pladanj stavite masni papir za pečenje te prebacite prvi dio mase (s čokoladom) i rukama oblikujte kvadar te gornji dio i rubove zagladite nožem.

Na njega na isti način stavite drugu masu i učinite isto.

Ostatak čokolade otopite na pari, u nju dodajte malo ulja te prelijte bajaderu.

Bajaderu ostavite u hladnjaku da se stisne te je idući dan narežite na kockice veličine po želji.