Zbog specijalnog kalupa, kuglof je kolač koji odmah dobija neodoljiv oblik, pa ga je vrlo jednostavno pripremiti. Osnovni recept potiče još iz 17. veka, a vremenom su u njegov sastav ušli lomljena čokolada, kandirano voće, sjeckani lješnici.
Uz prelive koji još više mogu naglasiti formu ove poslastice, idealna je uz šoljicu jutarnjeg ili popodnevnog čaja ili kafe.
Sastojci:
1 šolja brašna
3 kašičice šećera
2 kašičice cimeta
2 kašičice kakaa
1 šolja kisele vode
1 kesica sode bikarbone
3 kašike džema od kajsije
100 grama crne čokolade
malo biljnog margarina ili putera
Priprema:
Staviti sve sastojke osim margarina i čokolade. Dobro promešati i sipati u kalup za kuglof.
Peći na 200 stepeni pola sata.
Dok se peče, otopiti čokoladu sa margarinom. Kad je kolač gotov premažite ga džemom od kajsije, a potom prelijte čokoladom.
Prijatno! Pišite nam kako vam se dopalo.