Kolač sam po sebi je slatka poslastica, ali ako želite da ga učinite još slađim pospite ga sa 150 g otopljene tamne čokolade u 75 ml vrhnja.
To obavezno učinite preko ohlađenog kuglofa i nemojte ga rezati pola sata nakon što ste ga prelili. Preporučljivo ga je posuti šećerom u prahu i možete ga servirati uz lagano tučeno vrhnje, a može i kugla sladoleda, piše 24 Sata.
Recept kako pripremiti mramorni kuglof pogledajte u nastavku.
Sastojci
350 g glatkog brašna
3 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
400 g šećera
60 g kakaa
6 kašika tople vode
350 g putera
1 kašičica ekstrakta vanilije
5 velikih jaja
Postupak
Prosij brašno s praškom za pecivo i soli.
U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.
Rastopljeni i rashlađeni puter izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.
U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.
Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s pripremljenom mješavinom kakaa i vode.
U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu kašiku bijele smjese pa na nju kašiku s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.
Peci otprilike 50 minuta u rerni zagrijanoj na 175 stepeni. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.
Po želji ga prelij ganacheom od tamne čokolade ili ga ohlađenog pospi šećerom u prahu.