Magazin

Otkriveno koliko dana poslije Vaskrsa SMIJETE DA JEDETE JAJA

Domaćicama se podrazumijeva da za za potrebe vaskršnje trpeze skuvaju velike količine jaja koje će potom farbati i ukrašavati.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Mnogo jaja pojedemo prvi dan Uskrsa, ali mnogo ostane i onih u korpama za dekoraciju. Zato se povlači pitanje koliko ta jaja zapravo dugo mogu da stoje, a da budu bezbjedno za jelo?

Prema Upravi za hranu i lijekove, tvrdo kuhana jaja možete držati u frižideru do sedam dana nakon što su skuhana.

Osnovno pravilo je da bi jaja nakon kuhanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpi na stolu, kako se kod nas često praktikuje, stoga postoji jedan veliki izuzetak za koji bi trebalo da znate – pravilo od sedam dana ne važi za vaskršnja jaja ako su jaja bila van frižidera duže od dva sata. Nikada ne treba da jedete kuhana jaja koja su ostavljena van frižidera duže od dva sata, piše “Southern Living”.

Ako primijetite plavo zelenu boju na granici između bjelanca i žumanca kuhanog jaja nema potrebe za brigu, jer je to samo znak da se jaje dugo kuhalo, a ne da je pokvareno, te ga slobodno možete jesti.

Ukoliko ste vaskršnja jaja nakon kuhanja naglo hladili ledenom vodom znajte da tako bakterije mogu ući u jaje, a takva jaja morate pojesti najkasnije za dva dana, prenosi Žena Blic.

Dakle ukoliko držite jaja na sobnoj temperaturi, pojedite ih isti ili najkasnije naredni dan, dok ona koja su sve vrijeme bila u frižideru su bezbjedna za jelo i do sedam dana.