Magazin

Koja je riba najzdravija? Iznenađujući izbor je nadmašio lososa

Riba je niskokalorična, visokoproteinska hrana prepuna hranjivih tvari, no mnogi je ne jedu dovoljno. Preporuka je konzumirati dvije porcije ribe ili plodova mora sedmično, a postoje brojne opcije koje nam mogu pomoći da ostvarimo taj cilj.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Najzdravijom ribom, na temelju dostupnosti i hranjivosti, smatraju se sardine. Konzervirane srdele pune su omega-3 masnih kiselina koje pomažu u smanjenju upale i povezuju se sa smanjenim rizikom od depresije, razvoja srčanih bolesti i moždanog udara.

Konzervirane sardine također su pune kalcija – jedna porcija ima otprilike onoliko minerala koliko i čaša mlijeka. Također, značajan su izvor vitamina D koji pomaže u apsorpciji kalcija.

Zbog svega toga, sardine su nadmašile lososa, piše Today. Kao ostale zdrave vrste ribe izdvajaju se losos, pastrva, iverak, tuna, bakalar, brancin i inćuni, a ljubitelji plodova mora mogu birati između dagnji, škampa, Jakobovih kapica i rakova.