Magazin

Hrana koju trebate jesti ako ste navršili 40. godina

Kada napunite 40 godina, prehrana postaje vrlo važan dio zdravog života u pokušaju izbjegavanja raznih zdravstvenih problema.

brza i lagana večera
FOTO: PRINTSCREEN/YOUTUBE/COOKRATE - ITALIA
Ilustracija

U toj dobi, unos dovoljno proteina jedan je od važnih razmatranja. Proteini pomažu u održavanju mišićne mase, osiguravanju zdrav imunološki sistem i pomažu u pružanju osjećaja sitosti.

Pročitajte još

U nastavku su navedene vrste hrane bogate proteinima koje bi mogle biti najkorisnije nakon 40. godine.

Pileća prsa

Pileća prsa su izuzetno niskokalorična i bogata proteinima. Proteini iz piletine su bogati esencijalnim aminokiselinama koje su važne za održavanje mišićne mase i opšteg zdravlja. Osim toga, piletina sadrži selen, mineral koji igra ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja.

Selen je esencijelni mikronutrijent koji možemo naći u tlu, vodi i namirnicama biljnog i životinjskog porijekla. Otkrio ga je 1817. godine švedski hemičar Jons Jacob Berzelius. Ime je dobio po grčkoj reči selene što znači mjesec, zbog svoje svjetlosive boje prilikom topljenja.

Losos

Ovaj riblji filet je odličan izvor proteina i omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline igraju ključnu ulogu u smanjenju upala, poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja i pravilnog funkcionisanja rada mozga. Takođe, losos sadrži vitamin D, koji je važan za apsorpciju kalcijuma i očuvanje zdravih kostiju.

Crni grah

Grah je bogat biljnim proteinima, vlaknima i esencijalnim hranljivim materijama. Konzumiranje crnog pasulja može pomoći u održavanju niskog nivoa holesterola, stabilizaciji nivoa šećera u krvi i podržavanju zdravlja srca.

Jaja

Jaja su odličan izvor visokokvalitetnih proteina i sadrže sve esencijalne aminokiseline. Takođe su bogata holinom, hranljivim materijalom koji podržava zdravlje mozga.

Holin (vitamin B4) je vitalna supstanca od značaja za zdravlje jetre i nerava. Holina najviše ima u namirnicama životinjskog porijekla, čijom se upotrebom može regulisati stanje masne jetre. Zadatak holina jeste da preradi i transportuje molekule masnoća iz jetre i drugih organa. Nedovoljne količine holina mogu usloviti taloženje masti u jetri i dovesti do gojaznosti.

Grčki jogurt

Grčki jogurt je izvanredan izvor proteina i probiotika, koji su ključni za zdravlje creva. Takođe pruža kalcijum, koji je važan za očuvanje gustine kostiju.

Integralna riža

Integralni riža je bogata vlaknima i proteinima, a takođe sadrži i vitamine i minerale kao što su magnezijum i vitamin B6, koji podržavaju energetski metabolizam.

Vitamini B grupe su kombinacija više vitamina. Nalaze se zajedno u mnogim namirnicama i često zajednički djeluju kako bi podstakli metabolizam, poboljšali rad imunološkog i nervnog sistema, utiču na rast ćelija i njihovu diobu. Zajedničkim djelovanjem mogu suzbiti stres, depresiju i bolesti srca i krvnih sudova. Namirnice koje su bogate vitaminima B grupe su jetra i druge iznutrice, riba, živinsko meso, pivski kvasac, jaja, grah, grašak, riža i mliječni proizvodi. Rastvorljivi su u vodi pa se svaki višak izlučuje mokraćom tako da se svakodnevno moraju unositi nove količine.

Leblebije

Leblebije ili kikiriki su odličan izvor biljnih proteina, vlakana i zdravih masti. Značajne su i jer obezbjeđuju folnu kiselinu, koja je važna za očuvanje zdravlja srca.

Orasi

Orasi su bogati proteinima i zdravim mastima. Takođe sadrže antioksidante koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i smanjenju rizika od hroničnih bolesti.