Magazin

Volite li smoki? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

smoki grickalica
FOTO: POTROŠAČ 24SATA

Hrvatska fitness influenserica Marija Kovač podijelila je ovaj recept putem svog Instagram profila, napisavši kako se smoki može napraviti i u zdravijoj verziji te da je ovo savršena ideja, ako imate djecu.

Video je nakon dva dana od objave prikupio više od 180.000 pregleda.

Sastojci koji će vam biti potrebni su za jednu porciju su:

dva bjelancetajedna kašičica maslaca od kikirikija40 grama kikirikija

Priprema:

Najprije usitnite kikiriki. Poželjno je da kikiriki bude blanširan i neposoljen, ali možete iskoristiti i suhoprženi kikiriki bez soli. Potom istucite bjelanca u čvrst snijeg, a onda pomiješajte s maslacom od kikirikija i dodajte usitnjeni kikiriki. Smjesu možete dodatno posoliti.

Ova fitness influenserica je uz pomoć kašičica formirala smokije, a onda redala na tepsiju obloženu papirom za pečenje. No, jedna korisnica društvenih mreža u komentaru ispod njene objave podijelila je koristan savjet s kojim je formiranje ove grickalice još jednostavnije.

Potrebno je da smjesu stavite u običnu vrećicu, održete vrh i potom istisnete željeni oblik. Ovo također možete uraditi i uz pomoć vrećice za šlag. Na kraju, grickalicu je potrebno peći 30 minuta na 160 stepeni.