Magazin

Ova zimska poslastica obiluje vitaminom C, a pomaže i u ravnoteži hormona. Jedite je češće

Cvjetača ili karfiol također štiti ranjiva tkiva retinalnog područja od oksidativnog stresa.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Cvjetača je uz brokulu, kupus, kelj pupčar i druge manje uobičaje sorte član obitelji krstašica. Sadrži mnoštvo hranjivih tvari i biljnih spojeva važnih za zdravlje pa je zato možemo smatrati supernamirnicom. Obiluje vlaknima, vitaminima B i C, a sadrži i visoku koncentraciju antioksidansa, među kojima su karotenoidi i glukozinolati koji osim što pridonose zdravlju o kojem ćemo pisati u nastavku, također su zaslužni za intenzivan miris kuhane cvjetače.

Osim spomenutog, 100 grama sirove cvjetače otprilike sadrži:27 kalorija5,3 grama ugljikohidrata2 grama proteina0,1 grama masti2,5 grama vlakana

Zdravstvene dobrobiti

Glukozinolati odnosno velika skupina korisnih spojeva koji sadrže sumpor, mogu pridonijeti smanjenju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i tumora. Vitamin C (47 miligrama), kojeg cvjetača ima u značajnoj količini, esecijalan je za zdravlje kostiju i zubi, obnovu i očuvanje hrskavice te cijeljenje rana, kao i za bolju apsorpciju željeza.

Pročitajte još

Vitamin B6 (0.2 miligrama), također zastupljen u ovom povrću, sudjeluje u metabolizmu proteina, imunosnim funkcijama te razvoju mozga djeteta prije rođenja i u djetinjstvu. Cvjetača sadrži vitamin K (16 mikrograma), koji je važan za zgrušavanje krvi i metabolizam kostiju te folat nužne za stvaranje DNK i drugog genetskog materijala pa su stoga nužni u trudnoći kako bi se smanjio rizik za nastanak defekta neuralne cijevi ploda. Cvjetača ili karfiol je dobar izvor kolina, hranjive tvari koja mnogima nedostaje. Iako jetra može proizvesti male količine, većinu ovog esencijalnog nutrijenta ipak moramo unijeti kroz prehranu. Kolin je uključen u mnoge procese u tijelu. Primjerice, važan je za staničnu strukturu i zdrav živčani sustav.

Pomaže kod mršavljenja

Budući da u 100 grama sadrži izuzetno malu količinu kalorija te ima gotovo nula grama masnoće, a vrlo malo ugljikohidrata, cvjetača je odličan izbor za sve one koji žele smršavjeti. jer možete konzumirati velike količine cvjetače i zasititi se bez pretjeranog unosa kalorija, masti, šećera ili ugljikohidrata. Vlakna će potaknuti probavu i smanjiti zatvor što također pomaže u procesu mršavjlenja.

Pomaže u ravnoteži hormona

Prehrana bogata povrćem punim antioksidansa poput cvjetače djelomično pomaže u ravnoteži hormona smanjujući nezdrave razine estrogena. Hrana s visokim sadržajem estrogena može biti štetna za zdravlje kada počne uništavati osjetljivu hormonalnu ravnotežu koju mnogi ionako teško održavaju. Loša prehrana i nezdrav način života čine hormonsku neravnotežu vrlo čestom. Prerađena hrana poput soje, mesa, mliječnih proizvoda, kvasca i rafiniranog šećera može dovesti do nezdrave razine estrogena u tijelu. Previše estrogena u krvotoku povezuje se sa zdravstvenim problemima poput hipotireoze, autoimunih bolesti, kroničnog umora i raka jajnika.

Čuva zdravlje očiju

Pokazalo se ispitivanjem da sulforafan (skupina biljnih tvari) kojeg ponajprije možemo naći u brokuli, ali se nalazi i u cvjetači, štiti ranjiva tkiva retinalnog područja od oksidativnog stresa koji može rezultirati sljepoćom, kataraktom te makularnom degeneracijom.

U kuhinji

Cvjetača je jedno od najsvestranijih povrća koje postoji. Možete ju kuhati na pari ili u vodi, peći i pržiti, napraviti ukusne guste juhe, pripremati na salatu, zapeći u pećnici sa sirom i ostalim povrćem, koristiti kao dobru zamjenu za pire krumpir ili rižu.

Mogućnosti su doista nebrojene. Ipak, zanimljivo je da se većina odlučuje kuhati i konzumirati samo bijeli dio cvjetače (glavu), budući da tvrđa stabljika i lišće kod nekih ljudi mogu uzrokovati probavne smetnje. Kupljenu cvjetaču je najbolje iskoristiti u roku od tri do sedam dana kako biste bili sigurni da su svi njezini hranjivi sastojci još uvijek netaknuti, piše Gloria.hr.